Антитіла IgE до алергенів ячмінного борошна
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів ячмінного борошна – аналіз крові, що призначається з метою діагностики алергії на борошно із зерна ячменю.
Ячмінь, близький родич пшениці та жита, вирощується людьми здавна. Він менш вимогливий, аніж решта злаків, і дає стабільні врожаї в холодних та посушливих регіонах. Страви та напої з ячмінного зерна є у багатьох національних кухнях. З ячменю готували перлову та ячну каші, різноманітну випічку, безалкогольні (ячмінну каву) та алкогольні напої (пиво та віскі).
Ячмінь, як і інші злаки, містить білки-алергени, які сконцентровані у зернах (виявлено 5 алергенів) та пилку (підтверджено наявність одного алергену – Hor v 5). Пилок становить небезпеку як дихальний (респіраторний) алерген, тоді як зерно є причиною харчових алергій. Борошно та крупи з ячменю зберігають максимальну кількість алергенів, що містяться у зернах.
Основна причина алергії на ячмінне борошно - алерген Hor v 15. Цей білок необхідний рослині для захисту від шкідників - він дезактивує травні ферменти борошняного хрущака, що харчується ячмінним борошном. Чутливість до алергену ячмінного борошна Hor v 15 відзначалася у більшості пацієнтів з астмою пекаря.
Інші алергени значно рідше провокують реакцію гіперчутливості.
Потенційно небезпечні білки з групи амілаз, за допомогою яких крохмаль, запасений у зерні, розпадається до цукрів – це важливо для нормального пророщування зерна. Альфа- і бета-амілаза ячменю позначаються як алергени Hor v 16 і Hor v 17.
Алерген Hor v 20 - це різновид білку гордеїну, у формі якого в насінні ячменю зберігається частина поживних речовин. Алерген Hor v 12, це профілін ячменю. Білки профіліни присутні в тканинах всіх рослин і тварин, стаючи поширеною причиною алергії.
Також в ячмінному борошні, як і у вівсяному, житньому і пшеничному, міститься клейковина (глютен), чутливість до якого відзначається набагато частіше, ніж до перерахованих вище алергенів, характерних тільки для ячменю.
Пацієнти, які страждають від харчової алергії на ячмінне борошно, можуть зреагувати і на зерно інших злакових рослин. Причиною може бути структурна схожість гордеїну в ячмені з білком гліадином у пшениці та житі.
Покази до призначення
Алергія на ячмінне борошно зустрічається нечасто, тому аналіз крові на антитіла IgE до її алергенів рідко призначається в першу чергу. Як правило, спочатку виключають чутливість до більш поширених алергенів, наприклад, глютену.
Спектр можливих симптомів за харчових алергій приблизно однаковий.
- почервоніння шкіри, відчуття сверблячки або печіння;
- ангіоневротичний набряк – опухання гортані, губ, шиї або обличчя;
- біль у животі, нудота та блювання;
- кашель, хрипи у легенях, задишка;
- різке зниження тиску та втрата свідомості.
Призначає аналіз, зазвичай, лікар-алерголог.
Значення результатів
Рівень антитіл IgE до алергенів ячмінного борошна може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/m;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
Стверджувати, що пацієнт не має гіперчутливості до ячмінного борошна можна тільки за клінічно несуттєвого рівня антитіл. В інших випадках лікар діагностує алергію, навіть якщо пацієнта не турбують відчутні симптоми.
Виражена алергічна реакція може бути у пацієнтів як з низькою, так і з високою концентрацією антитіл. Загалом, ризик сильного нападу вищий у пацієнтів із високим титром антитіл у крові.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.