Антитіла IgE до алергенів яловичини
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів яловичини – аналіз крові, призначений для діагностики алергії на яловиче м'ясо. Алергічна реакція майже завжди відбувається за вживання м'яса, також відзначалися випадки впливу алергену через шкіру (контактна алергія). У пацієнтів з алергією на яловичину можлива чутливість до алергенів коров'ячого молока, курячого м'яса та яєць.
Під яловичиною мають на увазі м'ясо дорослих тварин (корів та биків), а м'ясо молодняка до року називають телятиною. З точки зору наявності потенційних алергенів, різниця між цими різновидами м'яса відсутня. Найчастіше причиною алергії на яловиче м'ясо є алергени Bos d 6, Bos d 7 та α-Gal.
Bos d 6 – це бичачий сироватковий альбумін, білок, що присутній у всіх рідинах та тканинах тварини. Більшість людей із алергією на яловичину чутливі саме до цього алергену. Імуноглобулін Bos d 7 також присутній не тільки в м'ясі, а й у молоці корови. У пацієнтів з чутливістю до Bos d 6 та Bos d 7 напад алергії може бути викликаний вживанням, як м'яса, так і молока.
Також у яловичині присутні алергени Bos d 3 (кальцій-зв'язуючий білок) та Bos d 13 (міозиновий білок) – це специфічні алергени яловичого м'яса, яких немає в молоці.
Особливе місце у списку алергенів яловичини займає α-Gal (галактоза-альфа-1,3-галактоза), що відноситься до вуглеводів. Це незвичайно, тому що переважна більшість алергенів є білковими молекулами. Розвиток гіперчутливості до цього алергену пов'язаний із укусами кліщів. Особливо багато α-Gal у нирках корови, тим самим алергеном насичена печінка свині.
Іноді в яловичині є алерген Bos d 2 – саме він відповідає за випадки контактної алергії. Цей білок є компонентом лупи тварини, в м'ясо він може бути привнесений при обробці туші після забою.
Варто відзначити, що багато алергенів яловичого м'яса термолабільні – вони розпадаються в процесі приготування під впливом високих температур. Тому відварене, запечене чи смажене м'ясо стає менш алергенним.
Покази до призначення
Аналіз може призначити алерголог, терапевт, педіатр, дерматолог чи гастроентеролог. Симптоми гіперчутливості до алергенів яловичини:
- запалення на губах чи слизовій оболонці рота;
- розлади травлення;
- висипка, свербіж, печіння по шкірі;
- алергічний нежить або напади задишки (відзначаються дуже рідко).
Також дуже рідкісні випадки тяжкого перебігу з анафілаксією та загрозою життю пацієнта.
Значення результатів
Рівень антитіл може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/m;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
Остаточний діагноз про наявність алергії на яловичину може поставити лише алерголог. Ключовим фактором є присутність антитіл, а не наявність або відсутність суб'єктивних симптомів. Для пацієнтів, які не мають алергії на яловиче м'ясо, характерний клінічно несуттєвий рівень антитіл IgE до алергенів яловичини.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.