Антитіла IgE до алергенів картоплі
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів картоплі – аналіз крові, за допомогою якого можна визначити, чи є у людини алергія на картоплю. Дослідження спрямоване на пошук антитіл особливого класу IgE, які виявляють у крові алергіків, але не знаходять у здорових людей.
Картопля - це дуже поширений овоч, один з основних продуктів харчування, який вирощують як у підсобних господарствах (займає до 70% площ), так і в промислових посадках. Картопля багата вітамінами В і С, мінеральними речовинами (калієм, фосфором та кальцієм), білками.
Основний білок картоплі, туберин (пататин) за поживною цінністю наближається до білків курячого м'яса. Це один із найбільш повноцінних рослинних білків, що вживаються в їжу. Він містить більшість (14 з 20) незамінних амінокислот, які організм не здатний синтезувати, а отримує лише з їжею.
У той же час туберин є основною причиною алергії на картоплю. Як алерген він маркується позначенням Sol t1, і здатний викликати алергічну реакцію не тільки за вживання в їжу, але і при контакті зі шкірою. Передбачається, що алергенний потенціал пататину пов'язаний із механізмами захисту рослини від комах.
Схожі білки, що виконують захисну функцію, присутні в соках каучуконосних рослин, з яких виробляють латекс. Тому люди з алергією на картоплю можуть виявляти реакцію гіперчутливості при контакті з латексними виробами.
Крім туберину, у бульбах містяться й інші алергени, спільні для всього сімейства пасльонових, до якого належать помідори, баклажани, солодкий перець, тютюн та петунії. Люди з алергією на картоплю можуть бути чутливі до всіх перерахованих вище рослин. Також вони можуть зреагувати на контакт із пилком берези, вільхи та яблуні. Небезпеку для них можуть становити алергени сої, горіхів та пилку злаків.
Алергія на картоплю зустрічається дуже рідко, але за її прояви часто приймають отруєння соланіном – отруйним алкалоїдом, який є важливим елементом захисту рослини від шкідників. Ним багаті стебла, листя та насіння картоплі, відносно висока концентрація цієї речовини відзначається в позеленілих частинах бульб та їх шкірці. Для появи симптомів отруєння достатньо вжити зовсім небагато соланіну.
Покази до призначення
Найчастіше аналіз на антитіла IgE до алергенів картоплі призначає алерголог. Можливе призначення гастроентерологом, дерматологом чи сімейним лікарем. Дослідження призначають, щоб виключити алергію на картоплю, яка може виявлятися проблемами з травленням, шкірою, рідше – дихальною системою.
Порушення травлення через алергію можуть виявлятися болем у животі, нудотою, блюванням або діареєю. Дерматологічні проблеми можуть варіювати від висипу, почервоніння, сверблячки до відчуття вираженого печіння, можливі набряки. З боку органів дихання можливі скарги на задишку та хрипи.
Значення результатів
За рівнем антитіл можна припустити ризик прояву симптомів алергії – чим вища їх концентрація, тим вірогідніша виражена алергічна реакція. Рівень до 0,35 МО/мл антитіл IgE до алергенів картоплі називається клінічно несуттєвим – він вказує на відсутність алергії.
Вищі результати відносять до одного з рівнів антитіл:
- дуже низький – 0,36-0,5 МО/мл;
- низький – 0,51-1,0 МО/мл;
- середній – 1,1-5,0 МО/мл;
- високий – 5,1-25,0 МО/мл;
- дуже високий – 25,1-75,0 МО/мл;
- виключно високий – понад 75 МО/мл.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал для дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.