Антитіла IgE до алергенів креветок
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів креветок – аналіз крові, за допомогою якого можна перевірити, чи є у людини алергія на креветок. Ракоподібні, до яких належать і креветки, є найпопулярнішим морепродуктом та одним з основних харчових алергенів.
Більшість харчових алергій розвивається в дитячому віці, а деякі взагалі характерні тільки для дітей. Алергія на креветок - виняток, тому що зустрічається в основному у дорослих і рідко відзначається у дітей.
У групі підвищеного ризику пацієнти, які мають близьких родичів з алергією на креветок – спадковість у розвитку алергічної реакції грає не останню роль. Також уважними слід бути людям, у яких діагностовано гіперчутливість до домашнього пилу.
Тропоміозин, основний (але не єдиний) алерген креветок – це білок, сконцентрований у м'язовій тканині. Він не є унікальною особливістю організму креветки – його варіації виявляють у м'язах безлічі тварин, але у членистоногих (до яких належать і креветки) він досить схожий.
В результаті у людини з алергією на тропоміозин креветок дуже ймовірна реакція на тропоміозин інших ракоподібних і навпаки. У таких випадках реакцію може спровокувати вживання річкових раків, морських крабів та лобстерів, не виключена чутливість до устриць, кальмарів та равликів. Мікроскопічні кліщі, що є основним компонентом домашнього пилу, також відносяться до членистоногих, а їх тільця містять тропоміозин, здатний викликати алергічну реакцію.
Характерна риса тропоміозину – стійкість до нагрівання. Кулінарна обробка нездатна зменшити алергенність креветок. Більше того, кип'ятіння при варінні здатне викликати в білку зміни, що підсилюють алергенні властивості.
За підозри на алергію до креветок важливо переконатися, що реакцію провокують саме вони, а не хімічні речовини, якими організм креветок забруднюється у процесі життєдіяльності чи вирощування. Для цього передбачено лабораторний аналіз на антитіла IgE до алергенів креветок, завдяки якому можна бути впевненим, що алергію провокує саме їх м'ясо.
Це важливо, тому що напад алергії може бути викликаний антибіотиками (якими креветок обробляють на промислових фермах), йодом (ним багаті всі морепродукти) або будь-якими іншими речовинами, що забруднюють середовище проживання креветки.
Покази до призначення
Алергію на креветок можна припустити за певними симптомами, що виникають після їх вживання:
- висипкою, шкірним свербежем, печінням;
- болем у животі;
- проносом, нудотою або блюванням;
- хрипами у грудях, кашлем, нежиттю;
- набряком обличчя, шиї, язика чи горла;
- анафілактичним шоком.
Більшість цих симптомів неспецифічна - вони можуть спостерігатися за безлічі різних захворювань. Наприклад, блювання, пронос чи біль у животі можуть бути ознаками простого отруєння несвіжою продукцією.
Тому рішення про призначення аналізу приймає лікар – найчастіше алерголог чи гастроентеролог.
Значення результатів
Виміряний в ході аналізу рівень антитіл IgE, буде відноситися до одного з можливих значень:
- ≤ 0,35 – клінічно несуттєвий рівень антитіл;
- 0,36 – 0,50 – дуже низький рівень;
- 0,51 – 1,0 – низький рівень;
- 1,1 – 5,0 – середній рівень;
- 5,1 – 25,0 – високий рівень;
- 25,1 – 75,0 – дуже високий рівень;
- >75 – дуже високий рівень.
Говорити про відсутність алергії можна лише за першого, клінічно несуттєвого рівня антитіл. Вищі показники вказують на алергію, хоча її симптоми не завжди можуть відчуватися людиною.
Підготовка до обстеження: можна здавати без підготовки.
Матеріал для дослідження: кров з вени.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.