Антитіла IgE до алергенів кукурудзяного борошна

Код: 8018

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів кукурудзяного борошна – аналіз, що дозволяє швидко, протягом двох днів, перевірити, чи є у людини алергія на складові кукурудзяного борошна.

Кукурудза або маїс – це найважливіша злакова культура, обсяги вирощування якої можна порівняти з найпоширенішим злаком – пшеницею. Кукурудза та пшениця, поряд із рисом, закривають основну потребу людства у зерновій продукції.

Борошно – один із основних продуктів переробки кукурудзяного зерна. Процес її виробництва простий, швидкий і дешевий, завдяки чому вона широко використовується як у традиційних кухнях різних народів, так і в промисловому виробництві. З цього борошна випікають хліб, варять різноманітні каші, додають у сиропи та соуси, використовують у виробництві ласощів (наприклад, чурчхели) та солодкої випічки.

Промислова переробка кукурудзяного борошна дозволяє отримати крохмаль, олію, сироп, сорбіт, лимонну кислоту, фруктозу, декстрозу та ін. Всі ці компоненти використовуються в харчовій та фармацевтичній сферах. Сліди кукурудзяного борошна можна зустріти в зубній пасті, засобах догляду за шкірою, памперсах, присипці для медичних рукавичок. Кукурудзяне борошно може входити до складу безлічі ліків – як наповнювач для таблеток, а не завдяки якимось цілющим властивостям.

Алергенні властивості кукурудзі надають півтора десятка білків, серед яких ключовим є Zea m 14 – він відповідальний більш ніж за 80% епізодів алергічної реакції. Кожен другий пацієнт, чутливий до цього білка, може відчути симптоми алергії при вживанні абрикосів, персиків, яблук, арахісу та горіхів, рису та соняшникового насіння.

Білок Zea m 12 не становить небезпеки в харчовому плані (він швидко розпадається при нагріванні), але небезпечний при вдиханні - частки кукурудзяного борошна потрапляють у дихальну систему в процесі приготування тіста і можуть спровокувати напад алергії. Білок Zea m 25 має структуру практично ідентичну білку пшеничного борошна Tri a 25, тому пацієнти, які реагують на один з цих білків, зазвичай чутливі і до іншого.

Покази до призначення

Аналіз призначають, якщо симптоми алергії відзначаються після контакту пацієнта з кукурудзяною мукою або продуктами, що мають її у складі. Найчастіше зазначаються такі скарги:

  • розлади травлення – нудота, блювання, біль у животі, діарея;
  • шкірні прояви – висипка, свербіж, печіння;
  • набряклість горла, язика, губ, шиї, обличчя;
  • задишка, хрипи при диханні;
  • синюшність шкіри, слабкий пульс, стан близький до непритомності – ознаки анафілаксії.

Як правило, дослідження призначає алерголог, але це можуть бути інші лікарі, до яких пацієнт звернувся зі своєю проблемою. З розладами травлення часто звертаються до гастроентеролога, а зі шкірними проблемами – до дерматолога. Ці фахівці також можуть виписати направлення на аналіз.

Значення результатів

Факт наявності алергії встановлюють за присутністю в крові антитіл Е (IgE), вироблення яких є одним із етапів алергічної реакції. Кожному окремому алергену відповідає власний різновид антитіл IgE. Антитіла IgE до алергенів кукурудзяного борошна можна виявити лабораторно, таким чином підтвердивши наявність алергії до цього продукту.

Чим більше у крові IgE, тим інтенсивніше проходить алергічна реакція, а пацієнт відчуває більш виражені симптоми. Якщо контакт з алергеном припиняється, концентрація антитіл поступово знижується. Це означає, що навіть у людини з низьким рівнем антитіл може бути виражена алергія на кукурудзяне борошно. Через такі особливості остаточний діагноз за результатами аналізу має ставити лікар, який його призначив.

У бланку результатів, який отримує пацієнт, можливі такі значення:

  • ≤ 0,35 IU/ml – рівень антитіл не має клінічного значення;
  • 0,36 – 0,50 IU/ml – дуже низька концентрація;
  • 0,51 – 1,0 IU/ml – низький рівень антитіл;
  • 1,1 – 5,0 IU/ml – середній рівень антитіл;
  • 5,1 – 25,0 IU/ml – висока концентрація;
  • 25,1 – 75,0 IU/ml – дуже висока концентрація;
  • 75 IU/ml – виключно висока концентрація антитіл у крові.

Підготовка до обстеження: не є обов'язковою.

Матеріал дослідження: зразок крові з вени.

Метод дослідження: ІФА (імуноферментний).

Термін проведення: 2 робочі дні.