Антитіла IgE до алергенів лосося/сьомги

Код: 8020

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів лосося/сьомги – аналіз крові, за допомогою якого можна визначити, чи є у людини алергія на атлантичного лосося (сьомгу).

Лосось або «червона риба», – цінний продукт харчування, що містить вітаміни А та В12, фосфор, залізо, селен та омега-3 жирні кислоти. Ці вітаміни та мікроелементи необхідні для нормальної роботи нервової системи, щитоподібної залози та серця.

Важливо розуміти, що під терміном «лосось» часто мають на увазі не один - два, а кілька десятків споріднених видів. Так, окрім атлантичного лосося, дуже популярне м'ясо «тихоокеанського лосося», до цього роду відносяться чавича, кета, нерка, кижуч, лосось Кларка, сима та ін. Власне до роду «Лососі» (або «Справжні лососі»), окрім сьомги, включено усі різновиди форелі та кумжу. Для людини з алергією на атлантичного лосося небезпеку може представляти вживання м'яса будь-якого з перерахованих вище видів лососевих.

Алергія на лосося зустрічається доволі рідко і більше характерна для регіонів, де ця риба є звичною частиною раціону, а не святковим делікатесом. Відповідно, у нашій країні випадки алергії на сьомгу (особливо важкі реакції) реєструються вкрай рідко.

Кулінарна обробка, як правило, не знижує алергенних властивостей лосося, тому що білки-алергени цієї риби досить стійкі до нагрівання. Відварена, запечена на грилі або засмажена сьомга так само небезпечна для алергіка, як і сира риба. Фахівці відзначають, що алергенність консервованого лосося виражена трохи слабше, тому що високий тиск і термічна обробка, необхідні для створення консерви, все ж таки руйнують частину алергенних білків.

У деяких пацієнтів алергічну реакцію відзначали навіть після вживання кулінарного жиру, який контактував із сьомгою. Вкрай рідкісні, але не виключені випадки алергії після вживання їжі з посуду, що контактував до цього з лососем.

Покази до призначення

Аналіз призначається з появою ознак харчової алергії після вживання продуктів із лосося. У пацієнта можуть спостерігатися симптоми:

  • хейліту – почервоніння, лущення, подразнення на губах;
  • гастриту – біль у животі, нудота, здуття;
  • гастроентериту – одночасне блювання та діарея;
  • коліту – здуття живота, діарея, відчуття переповнення;
  • атопічного дерматиту – свербіж та висипання на шкірі;
  • кропив'янки – печіння та поява на шкірі слідів, схожих на опіки кропивою;
  • ангіоневротичного набряку – набряк обличчя, шиї та гортані;
  • алергічного нежитю;
  • бронхіальної астми – ускладнене дихання, хрипи, кашель.

Враховуючи рідкість алергії на сьомгу, лікар може спочатку виключити отруєння неякісною рибою, яке може спричинити схожі проблеми з травленням. У разі повторюваних епізодів алергії після вживання червоної риби призначається аналіз крові на антитіла IgE до алергенів лосося. Тест може призначити алерголог, гастроентеролог, дерматолог чи лікар невідкладних станів.

Значення результатів

Антитіла IgE – це лабораторний маркер, наявність якого вказує на те, що людина має алергію. IgE до різних речовин-алергенів відрізняються між собою, і це дозволяє лабораторно визначити тип антитіла та алерген, на який реагує організм пацієнта. Чим вище рівень антитіл - тим більш вірогідна виражена алергічна реакція.

Рівень антитіл може бути:

  • клінічно несуттєвим (відзначається у здорових людей) – ≤ 0,35 IU/ml;
  • дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
  • низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
  • середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
  • високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
  • дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
  • виключно високим -> 75 IU/ml.

Підготовка до обстеження: не потрібна.

Матеріал для дослідження: кров з вени.

Метод дослідження: ІФА.

Термін проведення: 2 робочі дні.