Антитіла IgE до алергенів рису

Код: 8024

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів рису – аналіз крові, що дозволяє перевірити, чи є у людини алергія на рис. Це популярний, недорогий та корисний злак (у його складі є залізо, кальцій, йод, цинк, вітаміни групи В, Е, Н, РР та фосфор).

У нашій країні рис не відносять до продуктів, що провокують алергічні реакції - його часто включають до раціону алергіків, як альтернативу більш алергенним злакам (житу і пшениці). Пов'язано це з тим, що рис не містить основного алергену злакових – глютену.

У той же час, більше 10 білків рису здатні спровокувати напад алергії. Такі випадки найчастіше спостерігаються в азіатських країнах, де рис тисячоліттями є основою повсякденного харчування. У цих регіонах річне споживання рису на душу населення може доходити до 200 кілограмів, тоді як середньостатистичний житель Європи з'їдає лише близько 2 кг щорічно.

Хоча ми й далекі від обсягів споживання в'єтнамців чи китайців, випадки алергії на рис в Україні все ж таки можливі. Реакція може розвинутися як у дорослих, так і у дітей будь-якого віку. Відзначалися випадки алергії на рис у немовлят, в організм яких алергени рису потрапляли з молоком матері.

Сирий рис більш алергенний, аніж варений - це пов'язано з тим, що частина білків-алергенів за нагрівання руйнується. У той же час, деякі з них успішно переносять термічну обробку, зберігаючи небезпеку для алергіків.

У групі ризику алергії до рису – люди, які постійно контактують з насінням цієї рослини. У нашій країні це можуть бути працівники виробництв із вирощування, переробки, фасування або зберігання рису.

Покази до призначення

Лабораторний тест на IgE до алергенів рису призначає алерголог, у деяких випадках – гастроентеролог чи дерматолог. Алергія на рис може виявлятися:

  • розладом травлення – діарея, блювання, тяжкість та біль у животі;
  • висипанням, свербінням, печінням або іншими шкірними проблемами;
  • закладеністю носа, почервонінням очей;
  • у важких випадках – набряком обличчя та шиї, бронхоспазмом (задишка, хрипи) та анафілаксією (втрата свідомості, бліда шкіра, слабкий пульс).

Значення результатів

Аналіз орієнтований на пошук антитіл, які виробляє організм людини з алергією на рис – IgE до алергенів рису. Їх наявність – вірна ознака того, що пацієнт чутливий до білкових компонентів рису, хоча в деяких випадках симптоми алергії можуть бути дуже слабкими.

Рівень антитіл може бути:

  • клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
  • дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
  • низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
  • середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
  • високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
  • дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
  • виключно високим -> 75 IU/ml.

У зразку крові людини без алергії до рису рівень антитіл буде клінічно несуттєвим.

Підготовка до обстеження: не потрібна.

Матеріал для дослідження: венозна кров.

Метод дослідження: ІФА.

Термін проведення: 2 робочі дні.