Антитіла IgE до алергенів рису
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів рису – аналіз крові, що дозволяє перевірити, чи є у людини алергія на рис. Це популярний, недорогий та корисний злак (у його складі є залізо, кальцій, йод, цинк, вітаміни групи В, Е, Н, РР та фосфор).
У нашій країні рис не відносять до продуктів, що провокують алергічні реакції - його часто включають до раціону алергіків, як альтернативу більш алергенним злакам (житу і пшениці). Пов'язано це з тим, що рис не містить основного алергену злакових – глютену.
У той же час, більше 10 білків рису здатні спровокувати напад алергії. Такі випадки найчастіше спостерігаються в азіатських країнах, де рис тисячоліттями є основою повсякденного харчування. У цих регіонах річне споживання рису на душу населення може доходити до 200 кілограмів, тоді як середньостатистичний житель Європи з'їдає лише близько 2 кг щорічно.
Хоча ми й далекі від обсягів споживання в'єтнамців чи китайців, випадки алергії на рис в Україні все ж таки можливі. Реакція може розвинутися як у дорослих, так і у дітей будь-якого віку. Відзначалися випадки алергії на рис у немовлят, в організм яких алергени рису потрапляли з молоком матері.
Сирий рис більш алергенний, аніж варений - це пов'язано з тим, що частина білків-алергенів за нагрівання руйнується. У той же час, деякі з них успішно переносять термічну обробку, зберігаючи небезпеку для алергіків.
У групі ризику алергії до рису – люди, які постійно контактують з насінням цієї рослини. У нашій країні це можуть бути працівники виробництв із вирощування, переробки, фасування або зберігання рису.
Покази до призначення
Лабораторний тест на IgE до алергенів рису призначає алерголог, у деяких випадках – гастроентеролог чи дерматолог. Алергія на рис може виявлятися:
- розладом травлення – діарея, блювання, тяжкість та біль у животі;
- висипанням, свербінням, печінням або іншими шкірними проблемами;
- закладеністю носа, почервонінням очей;
- у важких випадках – набряком обличчя та шиї, бронхоспазмом (задишка, хрипи) та анафілаксією (втрата свідомості, бліда шкіра, слабкий пульс).
Значення результатів
Аналіз орієнтований на пошук антитіл, які виробляє організм людини з алергією на рис – IgE до алергенів рису. Їх наявність – вірна ознака того, що пацієнт чутливий до білкових компонентів рису, хоча в деяких випадках симптоми алергії можуть бути дуже слабкими.
Рівень антитіл може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
У зразку крові людини без алергії до рису рівень антитіл буде клінічно несуттєвим.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал для дослідження: венозна кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.