Антитіла IgE до алергенів оселедцю

Код: 8022

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів оселедця – лабораторний тест, за допомогою якого можна переконатися в тому, що людина має харчову алергію на цей вид риби.

Оселедець – це цінне джерело вітамінів (А, В1, В2, В12, D, Е), поліненасичених жирних кислот, калію, фосфору, натрію та амінокислот. Це поживна риба (містить близько 20% жиру) з відмінними смаковими якостями, яку вживають у солоному, маринованому, запеченому, копченому, консервованому та сирому вигляді.

Оселедець є постійною частиною раціону безлічі людей в усьому світі. Для забезпечення такого попиту він виловлюється мільярдами особин щорічно – обсяги вилову коливаються в районі двох мільйонів тон за сезон.

Оселедець, як і будь-яка інша морська риба, здатен спровокувати алергічну реакцію. Основним алергеном риби виступають білки парвальбуміни, високі концентрації яких є у її м'язах. Вони відповідають не менше ніж за 2/3 випадків алергії на рибу.

Парвальбуміни термостійкі - риба, що пройшла термічну обробку в процесі приготування так само небезпечна для алергіка, як сира або засолена. Частково зруйнувати цей алергенний білок вдається під впливом нагрівання під високим тиском, якому піддається оселедець у процесі промислового виготовлення консервів. Тому алергенність консервованої риби трохи нижча, хоча цілком безпечною для алергіка її назвати не можна.

У м'язовій тканині оселедця концентрація парвальбуміну досить висока – до ста разів більша, ніж, наприклад, у м'ясі скумбрії (хоча нижче, ніж у тунці та лососі). Як алерген він маркується позначенням Clu h 1 і є основною причиною алергії на оселедець.

Окрім Clu h 1 оселедець може містити високу кількість гістаміну – речовини, що бере участь у перебігу алергічних реакцій. Деяку небезпеку для алергіків також може становити колаген оселедця, зосереджений у кістковій та м'язовій тканині цієї риби – деякі дослідники припускають, що він може спричинити до 30% випадків алергії на оселедець.

Для старту алергічної реакції достатньо проникнення мізерної кількості алергенних білків – описані випадки алергії у пацієнтів, які просто торкнулися риби або контактували з посудом, у якому перед цим готувалася риба. У поодиноких випадках реакція гіперчутливості запускалася у людей, які лише вдихнули аромат риби, що готується.

Покази до призначення

Аналіз призначається алергологом, іноді гастроентерологом чи дерматологом. Показаний пацієнтам, які мають симптоми алергії після вживання оселедця. Найчастіше це свербіж у роті або відчуття печіння на губах, їх почервоніння – реакція може початися прямо під час вживання їжі.

Через кілька хвилин або годин можуть з'явитися висип на шкірі, кропив'янка (пекучі сліди, схожі на опік від кропиви), набрякання горла, обличчя та шиї (ангіоневротичний набряк). У важких випадках відзначаються прояви анафілаксії – збліднення шкіри, ослаблення пульсу, непритомність.

Значення результатів

Чи є у людини алергія, визначають за наявністю в крові пацієнта антитіл IgE до алергенів оселедця. Чим їх більше, тим ймовірнішим є ризик сильного нападу алергії при вживанні оселедця. Низький рівень  антитіл відзначають у пацієнтів, які не реагують на оселедець або ж не контактували з ним дуже довго.

Рівень антитіл може бути:

  • клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
  • дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
  • низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
  • середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
  • високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
  • дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
  • виключно високим -> 75 IU/ml.

Припустити відсутність алергії можна лише за клінічно несуттєвого рівня антитіл IgE до алергенів оселедця.

Підготовка до обстеження: не потрібна.

Матеріал для дослідження: кров з вени.

Метод дослідження: ІФА.

Термін проведення: 2 робочі дні.