Антитіла IgE до алергенів свинини
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів свинини – аналіз крові, за допомогою якого визначають, чи має людина харчову алергію на свиняче м'ясо.
Свинина дуже популярна в світі - на її частку припадає понад 40% всього м'яса, що виробляється. В Україні свиняче м'ясо також є майже на кожному столі – його їдять у свіжому, копченому, в'яленому, засоленому, сушеному чи консервованому вигляді та у складі ковбасної продукції. Крім м'яса в їжу вживають серце, печінку, нирки, легені і сало тварини.
Харчова алергія на свинину виникає рідко – це м'ясо саме по собі є слабо алергенним. До того ж білки-алергени інтенсивно руйнуються за заморожування або нагрівання, яким м'ясо піддається в процесі зберігання, транспортування та приготування.
Основною причиною алергії на свиняче м'ясо є сироватковий альбумін (алерген Sus s 1) – «винуватець» більшості випадків виражених реакцій. У внутрішніх органах тварини домінуючим алергеном є alpha-gal (альфа-гал) – вуглеводна сполука, якою особливо багата печінка свині.
Sus s 1 структурно схожий на сироватковий альбумін кішок (алерген Fel d 2), тому у людей з алергією на епітелій та слину котів, можливий розвиток алергії на свинину, і навпаки. Така перехресна реактивність називається алергічним синдромом свиня-кішка і зустрічається досить часто. Кожен четвертий алергік із чутливістю до котячого сироваткового альбуміну реагує і на свинячий.
Існує кілька категорій людей, у яких алергія до свинини проявляється частіше, ніж у інших. Насамперед це працівники свинарських ферм та м'ясних цехів – ці люди постійно контактують із живими свинями чи їхніми тушами, отже, їхньому організму постійно доводиться стикатися з алергеном.
Також висока частота реакції на свинину відзначається у пацієнтів із бронхіальною астмою. Кожен десятий дорослий пацієнт із бронхіальною астмою – відчуває симптоми алергії після вживання свинини. Серед дітей з астмою цей показник ще вищий і сягає 20%.
Покази до призначення
Аналіз призначає алерголог, у деяких випадках – гастроентеролог чи дерматолог, за підозри на алергію до свинини. Симптоми можуть бути різноманітні:
- з боку травної системи – біль у животі, відчуття здуття, блювання, нудота, запор чи діарея;
- шкіра може відреагувати появою висипки, почервоніння, кропив'янки або відчуття сверблячки;
- набряк гортані, язика, обличчя та шиї (ангіоневротичний набряк);
- бронхоспазм – ускладнене дихання, кашель.
Через рідкість алергії на свинину, аналіз призначають, виключивши насамперед інші, вірогідніші причини симптомів, наприклад, харчове отруєння.
Значення результатів
Рівень антитіл може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
Клінічно несуттєвий рівень антитіл характерний для здорових людей, без алергії на свинину. Пацієнт із середнім та вищими рівнями антитіл відчувають виражені симптоми алергічної реакції. За низького або дуже низького рівня IgE до алергенів свинини фіксується факт гіперчутливості, хоча пацієнти можуть не відчувати жодних симптомів.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.