Харчова непереносимість – чим вона небезпечна і де здати аналізи

31 серп. 2020 р.

Харчова непереносимість – чим вона небезпечна і де здати аналізи

Зайва вага? Алергії? Шкірні висипання? Перепади настрою? Хронічна втома? І всі ці напасті не йдуть, не дивлячись на лікування? Можливо, ви просто постійно вживаєте продукти, які викликають приховану харчову непереносимість. Як «вирахувати» ці продукти, щоб відмовитися від них, тим самим вирішивши багато проблем зі здоров'ям – читайте в нашому матеріалі.

Основний принцип здорового харчування відомий практично всім. Тримається він на «трьох китах»: помірності, корисності та правильному режимі харчування. Але, як доводять сучасні дослідження, кожен організм дуже індивідуально реагує на однакові харчові продукти. Кажучи про це, не можна не згадати про індивідуальну харчової непереносимості (ХН) тих чи інших продуктів.

 

Коли людина має непереносимість будь-якого продукту (навіть загальновизнаного корисним) – ніякої користі організму цей продукт не дає. Навпаки, він завдає шкоди, яка симптоматично може проявлятися у вигляді:

 

  • алергій з різноманітними симптомами;
  • дерматологічних захворювань – нейродерміту, псоріазу, екземи, вугрової висипки (акне), вітіліго тощо;
  • порушення обміну речовин і пов'язаного з ним набору зайвої ваги, який неможливо «скинути» навіть за допомогою дієт і фізичних навантажень;
  • захворювань шлунково-кишкового тракту, включаючи гастрити, коліти, запалення кишечника, хворобу Крона, синдром подразненої товстої кишки;
  • психологічних проблем – депресії, безпричинної дратівливості, перепадів настрою, безсоння;
  • частих головних болів, загальної слабкості, підвищеної стомлюваності, СХВ (синдрому хронічної втоми);
  • захворювань дихальної системи, в тому числі астми та частих бронхітів;
  • зупинок дихання уві сні (апное), хропіння;
  • подагри, артриту;
  • інсулінозалежного діабету;
  • анкілозуючого спондиліту;
  • муковісцидозу та багатьох інших захворювань і дискомфортних станів, причому як фізичних, так і психічних.

 

ВАЖЛИВО! У дітей непереносимість тих чи інших продуктів може бути безпосередньо пов'язана з такими серйозними проблемами як аутизм, СДУГ (синдром дефіциту уваги та гіперактивності) і навіть затримка розвитку.

Чим харчова непереносимість відрізняється від звичайної алергії?

Механізм ХН за своєю суттю є схожим на механізм «класичної» алергії. І при харчової непереносимості, і при алергії в першу чергу дає збій імунна система.

 

Однак більшість людей стикаються з алергією на конкретні чинники ще в ранньому дитинстві. А ось харчова непереносимість – це змінний стан, що може виникнути в будь-якому віці.

Чим частіше людина вживає невідповідний, буквально «заборонений організмом» продукт – тим більш сильної шкоди завдає вона своєму здоров'ю. При цьому явні алергічні реакції часто не розвиваються, що ускладнює визначення небезпечних продуктів. Але ж такими продуктами можуть бути навіть ваші улюблені і на перший погляд нешкідливі сири, вершкове масло, йогурти, будь-які види м'яса (навіть «дієтичні» курочка та індичка!), гречка, рис, овес і багато-багато іншого.

Як визначити харчову непереносимість?

Діагностувати це патологічний стан можна тільки за допомогою лабораторного імунологічного дослідження. Таке дослідження на 90 різних алергенів (IgG ELISA Test) проводить всеукраїнська лабораторія «МедЛаб».

Саме ІФА-діагностика дозволяє отримати найбільш достовірну інформацію про індивідуальні реакції організму на продукти харчування. А ось виключаючи ті чи інші продукти просто «методом тику», можна тільки посилити проблеми зі здоров'ям, позбавивши організм багатьох необхідних поживних речовин - вуглеводів, білків, жирів, вітамінів, амінокислот тощо.

Тому при наявності практично будь-яких рецидивуючих проблем зі здоров'ям, що ніяк не піддаються лікуванню, обов'язково пройдіть тест на харчову непереносимість. Цілком можливо, що «корінь зла» ховається в улюбленій ранковій вівсянці або в смачному зеленому горошку з олів'є.