Антитіла IgE до алергенів яєчного жовтка
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів яєчного жовтка – аналіз крові, призначений для діагностики алергії на жовток курячого яйця. Звичний елемент нашого раціону, багатий на вітаміни та мінерали, куряче яйце може викликати потужну алергічну реакцію.
З одного боку, курячі яйця містять понад десяток вітамінів, фолієву кислоту, магній, кальцій, йод, селен та поліненасичені жирні кислоти. З іншого боку, алергени яйця – це третя за частотою причина харчових алергій. Тому, попри високу енергетичну цінність яєць, зараз вони не вважаються цілком безпечним харчовим продуктом.
Алергія на яйця спостерігається у дітей частіше, ніж у дорослих. Найважчі реакції характерні для дітей молодшого віку (від півроку до півтора року), коли яйце вперше входить до раціону дитини. Немовлята можуть зреагувати на білки яєць, що потрапляють у їхній організм із молоком матері. Згодом вираженість алергії знижується, аж до її зникнення. До п'ятирічного віку більше ніж половина дітей одужує, а до 16-річного віку ця цифра сягає 70%.
Алергенність сирих яєць вища, ніж у варених або смажених, тому що частина небезпечних білків розпадається, не витримуючи нагрівання. Але й стійких до кулінарної обробки білків, що залишилися, достатньо для того, щоб спровокувати алергічний напад. Небезпеку можуть становити будь-які продукти, що містять яйця: макаронні та хлібобулочні вироби, ковбаси і сосиски, напівфабрикати, креми, морозиво та цукерки.
Алергія на курячий жовток зустрічається набагато рідше, ніж на білок, – 4 основні алергени яйця зосереджені саме у його білку. Основним алергеном жовтка вважають Gal d 5 (альфа-левітин), який також присутній у м'ясі курки. Гіперчутливість до нього забезпечує перехресну реакцію – алергію на м'ясо курки та курячий жовток. Ще один встановлений алерген жовтка (Gal d 6) – це білок YGP42.
Часто в літературі вказують, що основним алергеном яєчного жовтка є вітелін – тут немає суперечності. Річ у тім, що вітелін – це збірна назва для всіх білків, що входять до складу жовтка, включно з альфа-левітином та YGP42.
Покази до призначення
Аналіз крові на антитіла IgE до алергенів яєчного жовтка може призначити алерголог, сімейний лікар, дерматолог або гастроентеролог. Симптомами харчової алергії на жовток можуть бути:
- набряк Квінке (ангіоневротичний набряк) – опухає шия, гортань, губи, обличчя;
- червоні плями на шкірі, відчуття печіння або свербежу;
- бронхоспазм – проявляється задишкою, кашлем, хрипами;
- сльозотеча, алергічний нежить;
- нудота, біль у животі, блювання, діарея.
Значення результатів
Рівень антитіл IgE до алергенів яєчного жовтка може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/m;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
Клінічний несуттєвий рівень вказує на відсутність антитіл і характерний для здорових людей. Наявність антитіл є ознакою алергії, навіть якщо деякі пацієнти можуть не відчувати її симптомів. Остаточний діагноз ставить алерголог, який враховує всі фактори, а також оцінює ризик перехресних реакцій і супутніх алергій.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.