Антитіла IgE до алергенів глютену

Код: 8009

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

270,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів глютену – аналіз, що дозволяє визначити, чи є у пацієнта алергія на глютен. Ця речовина, яка також називається клейковиною, міститься в насінні злакових культур, яке ми споживаємо в їжу. Овес, ячмінь, жито і насамперед пшениця – основні джерела глютену в нашому раціоні.

Клейковина входить до складу багатьох продуктів харчування - ми споживаємо її не тільки з хлібобулочними виробами, що містять борошно злаків. Глютен має стабілізуючі та зв'язувальні властивості, а тому включається до складу ковбасних виробів, кисломолочної продукції, соусів (майонези та кетчупи), напівфабрикатів, фастфуду, кукурудзяних пластівців та швидкорозчинної продукції (розчинні каші, бульйонні кубики і навіть кава).

Таким чином більшість людей широко вживає глютен роками без жодних проблем. Але у частини населення його прийом викликає алергію. Реакції можуть бути різноманітними: шкірні прояви, розлади травлення, у поодиноких випадках – порушення дихання та анафілактичний шок.

Розвиток алергічної реакції супроводжується виробленням антитіл класу Е (IgE). До кожного алергену, до якого сприйнятливий людський організм, виробляються специфічні антитіла IgE. Відомі такі і для глютену. Тест на антитіла IgE до глютену найчастіше краще шкірних проб, адже для нього не потрібен свідомий контакт пацієнта та ймовірного алергену. Крім того, на результати аналізів не впливає прийом ліків від алергії.

Покази до призначення

Аналіз може бути призначений широким колом фахівців: алергологом, імунологом, гастроентерологом, педіатром та терапевтом. Показами до призначення можуть бути:

  • ознаки алергічної реакції після вживання продуктів з глютеном – почервоніння ротової порожнини, відчуття печії у роті, блювання, нудота, діарея, набряклість («опухання»), почервоніння очей, нежить та ін.;
  • сумнівні результати шкірних проб на алергію до глютена;
  • контроль ефективності лікування.

Значення результатів

Концентрація антитіл IgE до алергенів глютену вимірюється у міжнародних одиницях на мілілітр (МО/мл або IU/ml).

Якщо в результаті вказано значення 0,35 МО/мл або менше, то можна стверджувати, що пацієнт не має алергії на глютен – у такій концентрації наявність антитіл не має клінічного значення.

При значенні 0,36-0,5 МО/мл відзначається дуже низький рівень антитіл, а при 0,51-1 МО/мл – низький рівень IgE до алергенів глютену. Концентрація в 1,1-5 МО/мл вказує на середній рівень антитіл; 5,1-25 МО/мл – на високий рівень IgE, 25,1-75 МЕ/мл – дуже високий рівень, а понад 75 МО/мл вказує на винятково високий рівень антитіл до глютену.

Як правило, чим вища концентрація антитіл до глютену – тим сильніше виражена у пацієнта алергічна реакція при вживанні клейковини.

Підготовка для обстеження: спеціальна підготовка не потрібна.

Матеріал для дослідження: зразок крові із вени.

Метод дослідження: ІФА (імуноферментний аналіз).

Термін проведення: 2 робочі дні.