Антитіла IgE до алергенів коров’ячого молока
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів коров'ячого молока – аналіз крові, за допомогою якого можна визначити, чи є у людини алергія на коров'яче молоко, продукт, без якого важко уявити раціон мільярдів людей у всьому світі. Його п'ють, додають у страви та напої, переробляють на кисломолочні продукти, сири, масло, вершки, морозиво та згущене молоко.
Молоко або окремі його білки входять до складу хлібобулочної, кондитерської та ковбасної продукції. Сліди білків коров'ячого молока можна виявити у складі нехарчових продуктів: дитячих присипок, брусочків шкільної крейди і навіть у домашньому пилу.
Молоко багате на білки, що робить його важливим елементом здорового харчування дітей, як у чистому вигляді, так і у складі розчинних сумішей і каш. У той же час понад 25 білкових сполук коров'ячого молока – потужні алергени. Частина з них нейтралізується за нагрівання та кип'ятіння, а деякі зберігають алергенний потенціал всупереч усім можливим обробкам.
Алергія на білки коров'ячого молока поширена дуже широко. У віковій категорії від 0 до 3 років – це головна причина виникнення алергічних реакцій. Мірою зростання дитини алергія може зникати, але приблизно у кожного сотого дорослого відзначаються ознаки чутливості до алергенів коров'ячого молока.
Важливо відрізняти алергію на молоко від непереносимості лактози – ці стани категорично різняться, незважаючи на можливу схожість частини симптомів. Непереносимість лактози зустрічається частіше, аніж алергія на молоко – від неї страждає більшість представників монголоїдної раси і до 10% європеоїдів.
Для того, щоб відчути симптоми непереносимості лактози, потрібно вжити певну кількість молока, тоді як для розвитку алергічної реакції достатньо мікроскопічних концентрацій молочних білків.
В основі алергії лежить реакція імунітету на нешкідливі білки, як на загрозу для організму. Непереносимість лактози – це дефіцит ферменту лактази, через який не засвоюється цукор із молока (лактоза). Під впливом бактерій вона починає бродити в товстій кишці, провокуючи неприємні симптоми.
Непереносимість лактози, хоч і дуже неприємна, але в цілому не несе великого ризику для здоров'я людини – прояви обмежуються дискомфортом зі сторони травної системи. Симптоми алергії можуть розвиватися з залученням шкіри та дихальної системи, провокуючи більш небезпечні процеси – аж до розвитку набряків, задишки та анафілактичного шоку.
Механізм розвитку алергічної реакції та метод її виявлення:
- Імунітет людини з алергією приймає нешкідливі білки, що містяться в молоці, за небезпечні для організму речовини. При цьому імунна система алергіка починає вироблення особливого класу антитіл IgE, щоб нейтралізувати уявну загрозу.
- Існує дуже багато різновидів IgE, тому що до кожного із сотень алергенів виробляється своє особливе антитіло. Метод імуно-ферментного аналізу дозволяє без ризику для пацієнта (на відміну від шкірних алергопроб) виявити та ідентифікувати наявні у зразку крові антитіла.
- Якщо виявляються антитіла до певного алергену – отже, пацієнт має ризик (залежно від рівня антитіл) розвитку алергії до речовини, що містить цей алерген.
Покази до призначення
Аналіз може призначити алерголог, педіатр, гастроентеролог, сімейний лікар, терапевт чи дерматолог за підозри на алергію до білків коров'ячого молока. Вона може виявлятися:
- дуже широким спектром розладів травлення – нудотою, блюванням, закрепом, діареєю, болем у животі, метеоризмом (посиленим газоутворенням);
- шкірними симптомами – висипкою, відчуттям печіння або свербежу, кропив'янкою;
- алергічною нежиттю чи кашлем;
- більш тяжкими проявами – ангіоневротичним набряком, бронхоспазмом, анафілактичним шоком.
Проблеми із шлунково-кишковим трактом можуть бути наслідком як алергічної реакції, так і непереносимості лактози. Інші симптоми за непереносимості лактози не спостерігаються.
Значення результатів
Рівень антитіл IgE можна віднести до одного із можливих діапазонів:
- ≤ 0,35 – клінічно несуттєвий рівень антитіл;
- 0,36 – 0,50 – дуже низький рівень;
- 0,51 – 1,0 – низький рівень;
- 1,1 – 5,0 – середній рівень;
- 5,1 – 25,0 – високий рівень;
- 25,1 – 75,0 – дуже високий рівень;
- >75 – дуже високий рівень.
Результати аналізу у межах клінічно несуттєвого рівня антитіл вказують на відсутність алергії. Більш високі показники вказують на алергічну реакцію, хоча в деяких випадках її симптоми можуть не відчуватися пацієнтом. Остаточний висновок про наявність або відсутність алергії на молоко не можна приймати самостійно – це повинен робити лікар.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал для дослідження: кров із вени.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.