Антитіла IgE до алергенів соєвих бобів

Код: 8026

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів соєвих бобів – аналіз крові, який призначається для діагностики алергії на сою.

Соєві боби – це цінний харчовий продукт, багатий на вітаміни, жири та мікроелементи, а за вмістом білка вони є рекордсменами рослинного світу. Унікальний, як для рослини, білковий склад дозволяє виробляти із сої продукти, аналогічні за смаком та поживною цінністю м'ясу, рибі та сиру.

Якщо вживання молока та м'яса неможливе з релігійних, медичних, етичних (вегетаріанство) чи фінансових причин, то соя стає доступним та повноцінним замінником цих продуктів. У вигляді борошна сою додають до складу ковбас, сосисок, м'ясних напівфабрикатів та фаршу. Під час пресування знежиреного соєвого борошна до стану волокнистої маси отримують «соєве м'ясо», близьке за поживністю та смаком до звичайного.

З соєвих бобів виготовляють «молоко» та продукти його згортання – сир тофу, йогурти та молочні коктейлі. Відсутність холестерину та надлишку жирів, здобули соєвим продуктам репутацію здорових та дієтичних.

Соєве молоко вважали безпечною альтернативою для дітей з алергією на коров'яче молоко, поки не виявилося, що у 15% дітей із гіперчутливістю до казеїну коров'ячого молока є алергія і на соєве. Це відкриття дало старт дослідженням з вивчення алергенності сої, в ході яких виявлено понад два десятки білків-алергенів цієї рослини.

Алергія на сою може бути харчовою або інгаляційною, коли алерген проникає в організм через дихальні шляхи. Такий різновид зустрічається дуже рідко і розвивається у людей, які регулярно вдихають частинки соєвого борошна. Переважна більшість алергічних інцидентів пов'язані із вживанням соєвих бобів у їжу.

Людям з харчовою алергією на сою потрібно бути дуже уважними у виборі продуктів харчування - її компоненти можуть виявитися не тільки в замінниках м'яса, але і в десертах, молочнокислій та хлібопекарській продукції, олії, пластівцях, соусах та ін.

Покази до призначення

Аналіз призначає алерголог за симптомів харчової алергії після вживання сої. Її прояви бувають дуже різними:

  • травна система може відреагувати болями в животі, діареєю, нудотою, блюванням або відчуттям здуття та важкості;
  • на шкірі можуть з'явитися висипання, припухлість, кропив'янка, відчуття свербіння;
  • типові симптоми алергії – закладеність носа, чхання, сльозотеча та почервоніння очей, задишка;
  • рідкісні, але не виключені випадки ангіоневротичного набряку або анафілактичного шоку (найважчий і найнебезпечніший прояв алергічної реакції).

Окрім алерголога аналіз може призначити гастроентеролог чи дерматолог – часто пацієнти з дерматологічними чи травними проявами алергії звертаються саме до цих лікарів.

Значення результатів

Рівень антитіл IgE до алергенів соєвих бобів може бути:

  • клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
  • дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/ml;
  • низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
  • середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
  • високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
  • дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
  • виключно високим -> 75 IU/ml.

З упевненістю говорити про відсутність алергії на сою можна лише за клінічно несуттєвого рівня антитіл. Вищі концентрації антитіл вказують про наявність гіперчутливості до насіння цієї рослини. При цьому пацієнтів з низьким або дуже низьким рівнем IgE до алергенів соєвих бобів рідко турбують симптоми алергії.

Підготовка до обстеження: не потрібна.

Матеріал дослідження: кров.

Метод дослідження: ІФА.

Термін проведення: 2 робочі дні.