С-пептид
Опис аналізу:
С-пептид - компонент проінсуліну (з якого виробляється гормон інсулін), що продукується підшлунковою залозою. Рівень С-пептиду вимірюється лабораторними методами і застосовується в діагностиці, лікуванні, прогнозуванні цукрового діабету і пухлинних процесів в підшлунковій залозі.
С-пептид (або зв'язуючий пептид) є сполучною ланкою між двома компонентами (альфа- і бета-пептид), з яких складається молекула проінсуліну - попередника інсуліну. У процесі його синтезу з молекули проінсуліну вивільняється активний інсулін і рівна йому кількість С-пептиду, що дозволяється застосовувати останній в оцінці концентрації ендогенного (виробленого підшлунковою залозою) інсуліну.
Концентрація самого інсуліну вимірюється рідше в силу декількох причин. По-перше, вироблений підшлунковою залозою інсулін спершу накопичується печінкою і лише потім надходить у велике коло кровообігу. В силу цього концентрація інсуліну в крові, взятої з вени, не відповідає рівню його реального вироблення.
По-друге, на рівень інсуліну впливає цілий комплекс чинників. Його вироблення зростає при прийомі їжі, але падає за її відсутності; змінюється при цукровому діабеті; не піддається точній оцінці при наявності аутоантитіл до інсуліну. По-третє, якщо пацієнт приймає інсулін, то відрізнити вироблений підшлунковою залозою гормон від отриманого з ін'єкцією неможливо.
С-пептид не схильний до впливу всіх цих факторів, а тому його концентрація в крові відповідає рівню його секреції підшлунковою залозою і є відносно сталою. Кількість виробленого С-пептиду дорівнює кількості ендогенного інсуліну і, з урахуванням вищевказаних чинників, є оптимальним способом лабораторної діагностики останнього.
Покази до призначення
Аналіз на С-пептид зазвичай призначається ендокринологами, які займаються лікуванням цукрового діабету. Не виключено призначення офтальмологом, неврологом, нефрологом або терапевтом, що зіткнулися з ускладненнями, характерними для цукрового діабету.
Показом в ендокринології є:
- симптоми цукрового діабету;
- диференціальна діагностика цукрового діабету (вроджений, набутий, діабет вагітних);
- підозра на пухлини підшлункової залози.
У нефрології приводом до призначення аналізу може бути ниркова недостатність, спровокована ураженням дрібних судин нирок. В офтальмології - діабетична ретинопатія. У неврології - проблеми з травленням, сечовипусканням і еректильною дисфункцією, викликані ураженням нервової системи через діабет.
Значення результатів
Результати аналізу на С-пептид вказуються в нанограммах на мілілітр, а нормальним є значення в межах 0,9-4 нг/мл (ng/ml). Знижений рівень С-пептиду вказує на цукровий діабет, а також може бути наслідком прийому тіазоліндіонов. Підвищена концентрація С-пептиду в крові можлива при пухлинах в підшлунковій залозі, ожирінні за чоловічим типом, хворобах печінки і прийомі глібенкламіду.
Підготовка до обстеження: за добу до здачі крові потрібно відмовитися від прийому алкоголю, за 8 годин - від прийому їжі, за 3 години - від куріння.
Матеріал для дослідження: сироватка венозної крові.
Метод дослідження: ІХЛА.
Термін проведення аналізу: 1 робочий день.
Відео: Вуглеводний обмін та його порушення. Цукровий діабет. "Світ лабораторної медицини"