Холестерин: норма і патологія
22 вер. 2019 р.
Про те, що підвищений рівень холестерину в крові - небезпечний, чуло більшість з нас, але що це за речовина, звідки вона береться в нашому організмі і які функції виконує - більшості людей невідомо. Але ж за відсутності холестерину нормальна робота людського організму - неможлива. Це важливий компонент метаболізму здорової людини, який стає шкідливим тільки за відхилення його концентрації за межі норми. Причому, небезпечне не тільки зростання рівня холестерину в крові, але і його падіння.
Що таке холестерин і як він потрапляє в наш організм?
Холестерин - це органічна жироподібна речовина, що грає важливу роль в роботі нашого організму. Це важливий елемент клітинних мембран, що регулює проникність клітинної стінки. Крім того, холестерин бере участь в синтезі жовчних кислот, гормонів, жиророзчинних вітамінів, функціонуванні нервової, імунної та репродуктивної систем організму.
Більша частина холестерину, що циркулює в крові, виробляється нашим організмом самостійно, переважно печінкою, і, незначною мірою, кишечником, яєчниками, яєчками і корою наднирників. З продуктами в організм потрапляє лише близько 20% холестерину. Виводиться холестерин з організму у складі жовчі.
Холестерин не розчиняється у воді, а тому не переноситься кров'ю в чистому вигляді. Для його транспортування в печінці виробляються спеціалізовані білки - аполіпопротеїни (апо-ЛП), кріплячись до яких молекули холестерину утворюють нове з'єднання - ліпопротеїди. Ліпопротеїди розчиняються у воді, а тому без проблем транспортуються з кров'ю від печінки до тканин і назад.
«Поганий» і «хороший» холестерин - про щільність ліпопротеїдів
За транспортування холестерину від печінки до тканин і назад відповідають різні види ліпопротеїдів. З печінки холестерин, що виробляється організмом, розноситься ліпопротеїдами низької щільності (ЛПНЩ) і ліпопротеїдами особливо низької щільності (ЛПОНЩ). Ліпопротеїди високої щільності відповідальні за перенесення надлишкового холестерину від органів і тканин назад в печінку, звідки він виводиться з організму. Холестерин, що надходить з їжі, транспортується з кишечника до печінки і тканин особливим ліпопротеїдом - хіломікроном.
Коли лікарі говорять про підвищений рівень холестерину, мова йде, перш за все, про ліпопротеїди низької щільності, холестерин яких схильний до випадання в осад і осідання на стінках кровоносних судин. Внаслідок цього на них утворюються жирові відкладення - холестеринові бляшки, що знижують еластичність судин і здатні викликати закупорку артерій. Тому холестерин ЛПНЩ в розмовній мові називається «поганим» холестерином.
На противагу йому, холестерин ліпопротеїдів високої щільності, не схильний до випадання в осад, називають «хорошим», тому що він не завдає шкоди кровоносним судинам. ЛПВЩ виконують протилежну функцію - усувають і транспортують в печінку надлишковий холестерин.
Нормальний рівень холестерину в крові
Загальний рівень холестерину в людському організмі, що включає холестерин ліпопротеїдів високої, низької і особливо низької щільності, повинен перебувати в межах 2,8-5,2 ммоль/л. Основною складовою загального рівня холестерину є холестерин ліпопротеїдів низької щільності. Для чоловіків і жінок нормальні показники, як загального холестерину, так і його складових в ліпопротеїдах різної щільності, дещо відрізняються. До того ж, для вагітних жінок підвищений рівень холестерину є нормальним.
Високий рівень холестерину: причини, симптоми, ризики
Зростанню концентрації холестерину в крові вище меж норми сприяють такі чинники:
- ожиріння (індекс маси тіла більше 30);
- зловживання продуктами, що містять трансжири, холестерин і жири тваринного походження;
- малорухливий спосіб життя;
- куріння і алкоголь;
- хвороби печінки;
- цукровий діабет та інші ендокринні порушення;
- літній вік;
- підвищений артеріальний тиск;
- інфаркти та інсульти в сімейному анамнезі.
У переважній більшості випадків підвищений рівень холестерину в крові (гіперхолестеринемія) не проявляє себе ніякими симптомами до того часу, доки через жирові бляшки не відбувається інфаркт або інсульт. Тому пацієнтам, які входять до групи ризику, важливо консультуватися з лікарем і, за необхідності, здавати аналізи на холестерин. Підвищений рівень холестерину корелює з високим ризиком розвитку атеросклерозу - хвороби артерій, за якої вони звужуються і деформуються.
Причини, ознаки та наслідки низького рівня холестерину
Гіпохолестеринемія, знижений рівень холестерину, також є небезпечним станом, який може виникнути за:
- голодування (недоїдання, суворі дієти);
- хвороб печінки;
- мальабсорбції та інших проблем з кишечником;
- хронічних стресів;
- недостатності надниркових залоз;
- лейкемії;
- гіпертиреозу:
- хвороби Аддісона.
Брак холестерину позначається на гормональному фоні - без нього знижується синтез кортизолу, естрогену і тестостерону. Внаслідок цього можливе погіршення когнітивних функцій, порушення в роботі ендокринної та статевої систем. Знижений рівень холестерину у вагітних сприяє передчасним пологам.
Визначення рівня холестерину в крові
Для того, щоб визначити стан ліпідного обміну в організмі пацієнта, існує ряд лабораторних досліджень, але для пацієнта все просто - йому досить здати зразок крові з вени. Лабораторний аналіз дозволяє оцінити в крові рівень;
- холестерину;
- холестерину ліпопротеїдів високої щільності (альфа-ліпопротеїдів);
- холестерину ліпопротеїдів низької щільності (бета-ліпопротеїдів);
- холестерину ліпопротеїдів дуже низької щільності (пре-бета-ліпопротеїдів).
Крім того, сучасні методи лабораторної діагностики дозволяють визначати додаткові фактори ризику розвитку атеросклерозу:
- рівень апо-ЛП (аполіпопротеїни А1, В);
- рівень тригліцеридів;
- індекс атерогенності.
У лабораторії «Медлаб» можливе проведення всіх видів даних досліджень, як окремо, так і в складі комплексного дослідження для максимально повної і точної діагностики розладів метаболізму холестерину.
З огляду на те, що порушення ліпідного обміну часто проходять без виражених симптомів, обстеження на предмет холестерину має проводитися профілактично. Пацієнтам до 20 років, що не входять в групу ризику розвитку серцево-судинних хвороб, рекомендується здати аналіз на холестерин разово - просто для того, щоб переконатися, що все в порядку. Після 20 років аналіз на холестерин бажано здавати раз в 5 років; після 40 - щорічно. Пацієнти, у яких вже діагностовано порушення ліпідного обміну, обстежуються частіше, відповідно до рекомендацій лікаря.
Підтримання нормального рівня холестерину - профілактика атеросклерозу
Для того, щоб рівень холестерину знаходився в межах нормальної концентрації, більшості пацієнтів досить нормалізувати своє харчування, стежити за вагою, мінімізувати, а краще виключити вживання алкоголю і паління. Важливо також контролювати рівень стресу, за можливості уникаючи стресових ситуацій.
Дієта за підвищеного холестерину виключає жирне м'ясо, соуси, солодощі (випічка, шоколад, солодкі напої), субпродукти, молочні продукти з високою жирністю. У раціон потрібно включити філе курки або індички, білу рибу, знежирені сири і молоко, овочі та фрукти, каші і хліб грубого помелу.
Їжу бажано готувати відварну, тушковану або на пару, уникаючи обсмажування. Харчування має бути регулярним і складатися, як мінімум з трьох основних прийомів їжі. Важливо дотримуватися питного режиму, не допускаючи зневоднення організму.
Підтриманню здорового обміну жирів в організмі сприяють регулярні помірні фізичні навантаження, що тривають не менше 30 хвилин щодня. Під фізичними навантаженнями не обов'язково маються на увазі виснажливі тренування в залі - це може бути ходьба, плавання або гімнастика. У більшості пацієнтів з підвищеним рівнем холестерину вже є проблеми з вагою і серцево-судинною системою, тому серйозні навантаження їм протипоказані.
Пацієнтам, у яких вже діагностовано дисліпідемію, крім перерахованих вище рекомендацій, лікарі також призначають спеціальні препарати, які нормалізують рівень холестерину. Обов'язково проводиться лікування супутніх захворювань (уражень печінки, нирок і кишечника, метаболічних порушень).