Коронавірус і біомаркери. Навіщо потрібні аналізи на D-димер, С-реактивний білок і Феритин

7 груд. 2020 р.

Коронавірус і біомаркери. Навіщо потрібні аналізи на D-димер, С-реактивний білок і Феритин

Окрім лабораторних досліджень, що стосуються безпосередньо коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 (COVID-19), існують також інші дослідження, які слід обов'язково проводити як під час захворювання, так і після нього. В першу чергу, це аналізи на деякі біомаркери, підвищення рівня яких пов'язане з різними ускладненнями COVID-19.

У більшості випадків лікарі, що «ведуть» пацієнтів з COVID-19, призначають їм аналізи на три біомаркери — С-реактивний білок (СРБ), феритин і D-димер. Показники цих біомаркерів необхідно відстежувати під час терапії COVID-19, а також (у деяких випадках) і після одужання. Розглянемо ці аналізи детальніше.

Аналіз на С-реактивний білок

С-реактивний білок (СРБ, CRP) — один з білків крові, який одночасно є вкрай чутливим, хоч і неспецифічним маркером деяких запальних процесів.

Інформація про рівень СРБ дуже цінна саме у випадку з коронавірусною інфекцією, оскільки рівень С-реактивного білка безпосередньо пов'язаний з важкістю і прогресуванням хвороби COVID-19. Якщо при легкій формі захворювання кількість СРБ в крові істотно не зростає, то при важких формах вона зазвичай збільшується дуже помітно. Саме тому дослідження крові на вміст С-реактивного білка надто важливе при ранніх обстеженнях пацієнтів з коронавірусом.

З точки зору терапії COVID-19, С-реактивний білок відіграє роль основного лабораторного маркера активності процесу в легеневій тканині. За ступенем підвищення СРБ лікар може визначити обсяг ураження легень і призначити необхідну протизапальну терапію.

Аналіз на С-реактивний білок можна здати у всеукраїнській мережі лабораторій «МедЛаб». На даний момент доступні два види досліджень:

Аналіз на феритин

Феритин — білок, основна функція якого полягає в транспортуванні заліза організмом. На це вказує і назва білка, що походить від латинського слова ferrum — «залізо». Саме по собі залізо вкрай важливе для червоних клітин крові, які переносять кисень. Таким чином, зміни рівня феритину в крові може вказувати на:

  • анемію;
  • інфекцію, що перешкоджає транспортуванню кисню і порушує функції червоних кров'яних тілець.

У нашому випадку інфекцією, яка порушує перенесення кисню, виступає коронавірусна інфекція і викликане нею захворювання COVID-19. Підвищення рівня феритину корелює з важкістю перебігу захворювання, тобто, чим вищий феритин, тим важчий перебіг хвороби. Дуже високий рівень феритину пов'язаний з ризиком розвитку дихальної недостатності — гострого респіраторного дистрес-синдрому (ГРДС), при якому пацієнтові можуть призначити підключення до апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

Аналіз крові на феритин можна здати в лабораторії «МедЛаб». Здавати його необхідно натщесерце.