Печінкові проби. Перевірка головного «фільтру» організму: навіщо і які показники слід обов'язково контролювати

10 груд. 2020 р.

Печінкові проби. Перевірка головного «фільтру» організму: навіщо і які показники слід обов'язково контролювати

Людська печінка — це не лише незамінний основний «фільтр» організму, але і його головна «лабораторія». За допомогою своїх робочих клітин (гепатоцитів) цей орган виконує сотні різних функцій. Печінка постійно подає в кров безліч різних речовин, тому навіть найменше порушення печінкової функції тягне за собою зміни складу крові. А якщо зробити аналізи крові на певні маркери, можна отримати чітку картину стану печінки. Про ці аналізи ми зараз і розповімо детальніше.

Цифри, які описують склад крові — це біохімічні показники. Серед цих показників є такі, певні зміни в яких завжди вказують на зміни функції печінки — саме функції, а не структури (зміни структури відслідковуються іншими способами, наприклад УЗД). Тому такі аналізи називаються «функціональні проби печінки» (ФПП) або просто «печінкові проби».

Коли потрібно здавати печінкові проби?

Якщо вас ніщо не турбує, здавати кров на це дослідження можна раз на рік, під час планового медогляду. Також функціональні проби печінки обов'язково досліджуються при вагітності, перед хірургічними втручаннями, перед і під час курсів лікування деяких захворювань, які передбачають застосування сильнодіючих ліків.

Обов'язкова ж здача печінкових проб необхідна при наявності одного або декількох таких симптомів, як:

  • неприємні відчуття в області печінки, а саме — справа, в районі нижньої пари ребер. Ці відчуття зазвичай проявляються як легкий тягнучий біль і/або поколювання. Особливо відчутні при сміху, чханні, кашлі, крику, нахилі в сторону, піднятті важких предметів. Також вони можуть даватися взнаки після вживання жирних, смажених, гострих або копчених продуктів;
  • збільшення печінки в розмірах. Будь-яку зміну розміру печінки можна відстежити на УЗД, але іноді помітити її можна самостійно — по «випиранню» живота без збільшення маси тіла. Надто явно збільшення печінки можна візуально визначити у худорлявих людей;
  • поява в роті неприємного присмаку, гіркоти з «мідним» відтінком, сухості, в'яжучого відчуття. При цьому може притупитися смак, а звична їжа може викликати відторгнення аж до блювоти;
  • зменшення маси тіла на тлі астенічного синдрому. Цей прояв «печінкових проблем» часто є наслідком попереднього. Погіршення смаку, відторгнення їжі, нудота — все це призводить до зменшення кількості вживаної їжі і втрати ваги. При цьому може підвищуватися дратівливість, стомлюваність, сонливість — як наслідок токсичних ефектів від порушень білкового (азотистого) обміну і дефіциту енергії через урізання раціону. Коли азотистий обмін порушений, в крові зростає концентрація аміаку і розвивається печінкова гіперамоніємія;
  • «жовтяниця» — пожовтіння шкіри, очних білків і слизових оболонок, потемніння сечі. Все це може супроводжуватися лущенням і свербежем шкіри, ознобом, болях в суглобах і кістках.

Останній набір симптомів вказує на наявність серйозних захворювань печінки, у тому числі гепатиту.

Де можна здати печінкові проби?

Здати кров на функціональні проби печінки можна у відділеннях всеукраїнської мережі лабораторій «МедЛаб». Лабораторія пропонує наступні «печінкові» пакети:

  • Пакет №970 «Печінкові проби №2» — аланінамінотрансфераза (АЛТ), аспартатамінотрансфераза (АСТ), лужна фосфатаза, g-глутамілтранспептидаза, загальний білок, білірубін загальний.
  • Пакет №10 «Печінкові проби» — білірубін (загальний, прямий, непрямий), аланінамінотрансфераза (АЛТ), аспартатамінотрансфераза (АСТ), лужна фосфатаза, загальний білок, g-глутамілтранспептидаза;
  • Пакет №54 «Оцінка стану печінки», в який входять аналізи на білкові фракції (альбумін, α-1-глобуліни, α-2-глобуліни, β-1-глобуліни, γ-глобуліни, коефіцієнт А/Г), тимолова проба, загальний білок, лактатдегідрогеназа (LDH), лужна фосфатаза, гамма-глутамілтранспептидаза (GGT), аланінамінотрансфераза (АLТ), аспартатамінотрансфераза (АSТ), білірубін загальний, прямий, непрямий.

Результати досліджень будуть готові:

  • Пакет №10 «Печінкові проби» і пакет №970 «Печінкові проби №2» — протягом 1 робочого дня.
  •  Пакет №54 «Оцінка стану печінки» — протягом 2 робочих днів.

 

Як підготуватися до аналізу на печінкові проби?

Щоб домогтися максимально достовірних результатів печінкових проб, дотримуйтеся таких правил:

  1.     Здавайте аналіз строго натщесерце. Печінка бере участь в процесах травлення, а сама їжа теж впливає на печінкові показники. Тому не можна їсти мінімум 8 годин до здачі печінкових проб (весь цей час також не можна пити нічого, крім чистої води). Крім того, за 3 доби до здачі потрібно відмовитися від гострих і жирних продуктів.
  2.     Не вживайте алкоголь протягом 3 діб до аналізу. Навіть мінімальна доза алкоголю дає сильне навантаження на печінку, змінює склад крові та її властивості (в тому числі згортання і деякі «печінкові» показники).
  3.     Не паліть протягом 12 годин до аналізу. Речовини, що потрапляють в кров з сигаретного диму, теж здатні змінювати склад крові і впливати на результати дослідження.
  4.     Протягом 3 днів до аналізу уникайте фізичних навантажень, в тому числі і «серйозних» занять спортом. До речі, в цей період рекомендується убезпечити себе не тільки від фізичного, а й від психоемоційного перенапруження, стресових факторів, а також дотримуватися правильного режиму сну.
  5.     Якщо ви приймаєте будь-які лікарські препарати — по можливості скасуйте їх прийом. Спотворювати результат біохімічного «печінкового» аналізу здатні навіть нешкідливі вітаміни. Тому будь-які медикаменти в ідеалі варто скасувати як мінімум за тиждень до здачі ФПП. Якщо ж це неможливо, то необхідно заздалегідь попередити лікаря про ліки, які ви приймаєте.

ВАЖЛИВО! Печінкові проби, як і будь-які інші аналізи, в різних лабораторіях можуть проводитися за різними методиками, на різному обладнанні і з використанням різних одиниць вимірювання. Тому, коли лікар призначає повторне дослідження для оцінки ефективності лікування, необхідно проводити його в тій же лабораторії, де печінкові проби здавалися раніше.