Маркери запалення при COVID-19

8 лют. 2021 р.

Маркери запалення при COVID-19

Всеукраїнська лабораторія «МедЛаб» пропонує пакетне дослідження для людей із коронавірусною інфекцією COVID-19. Це дослідження дозволяє оцінити інтенсивність запальних процесів, що відбуваються в організмі під час хвороби. У пакет аналізів входять:

  • розгорнутий загальний аналіз крові;
  • коагулограма;
  • аналіз на D-димер;
  • аналіз на феритин;
  • аналіз на С-реактивний білок (СРБ);
  • аналіз на інтерлейкін-6.

Чому ці дослідження життєво необхідні людям, які хворіють на COVID-19?

Розгорнутий загальний аналіз крові включає до себе лейкоцитарну формулу, по якій можна визначити наявність запалень в організмі, а також кілька інших показників, що дозволяють зробити попередні висновки про загальний стан організму.

Коагулограма. Проведення цього дослідження необхідно всім, хто хворіє на COVID-19, а особливо пацієнтам із ГДН (гострою дихальною недостатністю). Цим аналізом досліджується гемостаз — біосистема, яка зберігає плинність крові та її нормальний рідкий стан. При стійкому запальному процесі в легенях коагуляція (згортання) крові збільшується, що загрожує ризиком утворення тромбів. Тому вкрай важливо вчасно проводити коагулограму, щоб уникнути ускладнень, пов'язаних із порушення гемостазу.

D-димер — це білок, який утворюється при розчиненні кров'яних згустків (тромбів). Вироблення D-димерів починається в організмі відразу ж після початку процесу утворення тромбів. У людей, які хворіють чи вже перехворіли на COVID-19 рівень цих білків нерідко підвищується, що вказує на наявність тромбів у легенях та інших органах. Щоб оцінити ризик тромбоутворення і вчасно вжити необхідних заходів, слід відстежувати рівень D-димерів не тільки під час хвороби, але й після неї — це дозволить уникнути тромботичних ускладнень (у тому числі інсультів, кількість випадків яких зростає у людей, які перенесли COVID-19).

Феритин — це білок, що транспортує залізо в організмі, а залізо, в свою чергу, необхідно для червоних клітин крові, які транспортують кисень. У людей, які хворіють чи перехворіли на COVID-19, рівень цього білка в організмі буває дуже високим, що вказує на:

  • анемію;
  • порушення перенесення кисню тафункції червоних кров'яних тілець, викликане коронавірусною інфекцією.

С-реактивний білок (СРБ) — це білок плазми крові, який є дуже чутливим до запальних процесів, що протікають в організмі. При COVID-19 саме СРБ виступає в ролі основного маркеру інтенсивності запалень у легенях. Залежно від того, наскільки підвищено рівень СРБ, можна оцінити ступінь ураження легеневої тканини та призначити оптимально ефективне лікування.

Інтерлейкін-6 (ІЛ-6) — це протизапальний цитокін, рівень якого підвищується при деяких запаленнях, у тому числі при запаленні легенів (пневмонії) на тлі COVID-19. Сильне підвищення інтерлейкіну-6 викликає ЦИТОКІНОВИЙ ШТОРМ — ускладнення, ступінь небезпеки якого набагато вище, ніж у самого коронавірусу. При цитокіновому штормі імунна система дає "надмірну реакцію" на вірус, провокуючи сильні запальні процеси не тільки в легенях, але й в печінці, нирках — все це може призвести до смерті пацієнта. Тому вкрай важливо відстежувати рівень інтерлейкіну-6, щоб вчасно почати терапію препаратами, що пригнічують його підвищення.

Вартість повного пакету аналізів — 1500 грн. Ці дослідження дозволять лікарю отримати повну картину перебігу захворювання COVID-19 та призначити максимально ефективну терапію.