Амілаза

Опис аналізу:

Амілаза (альфа-амілаза) - один з травних ферментів, який, відповідаючи за розщеплення крохмалю, глікогену і інших вуглеводів, забезпечує їх засвоєння зі спожитої людиною їжі. Найбільша кількість амілази виділяють слинні залози і підшлункова залоза. Феремент, що виділяється підшлунковою залозою називається панкреатичною амілазою і його рівень може вимірюватися окремо або ж враховуватися в показнику загальної альфа-амілази.

Амілаза, що виробляється слинними залозами - перший з ферментів, які починають травлення ще в ротовій порожнині. Саме під її впливом крохмаль з харчових продуктів починає розщеплюється вже в роті. В результаті, при тривалому пережовуванні їжі, багатої крохмалем (картопля, рис), вона починає набувати солодкуватого смаку.

Без амілази засвоєння вуглеводів сильно погіршується, тому що молекули крохмалю, через свою складність, засвоїтися в кишечнику без попереднього розщеплення не можуть.

Покази до аналізу на амілазу

Найчастіше обстеження призначається гастроентерологами при підозрі на проблеми з підшлунковою залозою, а також ендокринологами, інфекціоністами, педіатрами (або терапевтами).

Показом для призначення в гастроентерології може служити підозра на:

  • панкреатит - запальний процес в підшлунковій залозі;
  • кісти підшлункової;
  • гострий перитоніт;
  • камені або новоутворення в протоках підшлункової залози;
  • гепатити;
  • пухлини підшлункової залози;
  • холецистит.

В ендокринології можуть призначати обстеження при підозрі на цукровий діабет, з огляду на те, що підшлункова - це залоза змішаної секреції (викидає травні ферменти, гормони в шлунково-кишковий тракт і кров.)

При інфекційних захворюваннях в педіатрії показом для аналізу на амілазу є свинка (епідемічний паротит), яка часто вражає слинні і інші залози.

Також амілаза - маркер порушень функції нирок (ниркова недостатність) і травм черевної порожнини.

Норма амілази

Референтні значення загальної альфа-амілази, усереднені для більшості здорових людей не перевищують 82 одиниць на літр, в яких вимірюється рівень даного ферменту. Показники, що перевищують цей рівень, вказують на наявність проблем з травною системою або обміном речовин.

Причина зростання або падіння рівня амілази

Велика частина перерахованих показань для призначення аналізу, передбачає підвищення рівня амілази, виключаючи гепатити і пухлини підшлункової залози. При гепатитах залоза з часом скорочує секрецію ферменту, а в разі пухлини підшлункової залози - може припинити її зовсім. Низька амілаза також може спостерігатися у вагітних в періоди токсикозу.

Підготовка до аналізу на амілазу

Рівень амілази в крові залежить від багатьох причин, тому важливо приходити на обстеження, дотримуючись вимог до підготовки. Пацієнт повинен прийти на обстеження натщесерце (не їсти 8 годин, як мінімум) в ранковий час. У деяких випадках можливе скорочення часу голодування до 6 годин, але тільки за особливою вказівкою лікаря. Напередодні потрібно виключити з раціону жирну або гостру їжу і алкоголь, а також фізичні навантаження.

Важливо сповістити лікаря про прийом медичних препаратів (наприклад, анаболічних стероїдів, гормональних контрацептивів, кортикостероїдів, фуросеміду, ібупрофену та ін.) Для припинення їх прийому або (якщо це неможливо) обліку їх впливу при інтерпретації результатів.

Матеріал дослідження: сироватка венозної крові

Метод дослідження: кінетичний

Терміни готовності: протягом 1 робочого дня.

Записатися на аналізи