Гліадин, антитіла IgA

Код: 7012

Час виконання: 3 роб.дн.

Ціна у Київ

380,00 грн

Опис аналізу:

Гліадин, антитіла IgA – лабораторне дослідження, яке використовується для діагностики целіакії (непереносимості глютену).

Клейковина або глютен - це група білків, що містяться в насінні злаків. Особливо багаті на них зерна пшениці, жита, вівса та ячменю. Глютен – цінна харчова добавка, без якої неможливий випуск високоякісних хлібобулочних виробів. Саме він відповідає за еластичність тіста та отримання пишної та м'якої випічки. Про якість борошна для випікання судять саме за кількістю глютену, яка в середньому становить близько 20-30%.

Клейковину, крім хлібобулочних та макаронних виробів, можна зустріти у більшості продуктів харчування. Це безпечна та дешева добавка, за допомогою якої пружну та густу текстуру можна надати практично будь-якій продукції: від м'ясного фаршу, до розчинних каш та супів, соусів та кетчупів, кремів та ін.

Гліадин - це одна з фракцій клейковини, саме вона відповідальна за розвиток у деяких людей непереносимості глютену (целіакії). Хвороба зустрічається нечасто, орієнтовно в однієї людини зі 100-200, а причини її, ймовірно, криються у спадковості. Організм людей з целіакією при попаданні гліадину починає виробляти антитіла, які концентруються на слизових оболонках тонкого кишечника. Запалення, яке розвивається в результаті, порушує процес всмоктування поживних речовин з їжі, що веде до ослаблення організму і появи симптомів целіакії.

Аналіз на антитіла класу А (IgA) до гліадину є одним з можливих тестів для виявлення целіакії. Він має досить високу чутливість, проте його результати потрібно уточнювати за допомогою інших лабораторних досліджень. Таким чином, аналіз відмінно підходить для скринінгу пацієнтів з групи ризику розвитку целіакії.

Покази до призначення

Аналіз може призначити гастроентеролог, сімейний лікар, терапевт або педіатр у таких випадках:

  • періодична діарея, біль у животі, відставання у зростанні у дітей, проблеми із зачаттям у дорослих та інші можливі прояви целіакії;
  • наявність родичів, яким поставлено діагноз «непереносимість глютену»;
  • контроль ефективності лікування (на безглютеновій дієті титр антитіл IgA до гліадину знижується до повного їх зникнення);
  • наявність захворювань та станів, які можуть супроводжуватись целіакією (синдром Дауна, тиреоїдит Хашимото, системні захворювання).

Значення результатів

Концентрація антитіл вимірюється в одиницях на мілілітр (Од/мл, U/ml), при цьому виділяється три діапазони значень:

  • до 12 Од/мл – негативний результат, IgA до гліадину не виявлено;
  • 12-18 Од/мл – сумнівні результати, які потребують уточнення;
  • більше 18 Од/мл – позитивний результат, антитіла IgA до гліадину присутні.

Негативний результат з високою ймовірністю означає, що целіакії у пацієнта немає, або він тривалий час перебуває на безглютеновій дієті.

Позитивний результат вказує на можливу наявність целіакії, але IgA до гліадину можуть вироблятися і за інших хвороб. Як правило, це захворювання аутоімунного спектру: саркоїдоз, системний червоний вовчак (СЧВ), ревматоїдний артрит, синдром подразненого кишечника (СПК). Також збільшений титр антитіл можливий за уражень печінки. У поодиноких випадках антитіла можуть виявлятися у цілком здорових людей .

З цих причин позитивний результат радять уточнювати за допомогою інших методів лабораторної діагностики.

Підготовка до обстеження: непотрібна.

Матеріал для дослідження: кров із вени

Метод дослідження: ІФА (імуноферментний аналіз).

Термін проведення: 3 робочі дні.