Антитіла IgE до алергенів апельсинів
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів апельсинів – лабораторне дослідження для виявлення у людини алергії на апельсини.
Аналіз базується на виявленні спеціального класу антитіл IgE, що виробляється імунною системою людини за розвитку реакції гіперчутливості (алергії). Антитіла IgE специфічні – для кожного алергену виробляється спеціальне антитіло, яке можна визначити лабораторно. Виявлення у людини антитіл IgE до конкретної речовини-алергену вказує на наявність алергії до нього.
Апельсин, популярний представник сімейства цитрусових, - це смачний і корисний плід, поширений у всьому світі. Апельсини вживають у свіжому вигляді, з них роблять сік та олії, готують джеми, використовують у кулінарії та кондитерській справі.
Білки апельсинів є досить потужними алергенами і містяться в насінні, м'якоті та шкірці плодів. Частина з них не руйнується навіть за термічної обробки, роблячи потенційно алергенною всю продукцію, що містить сік, олію чи цедру апельсина. Термостійкість характерна для білків Cit s 1 і Cit s 3. Структурну схожість з останнім виявляють білки Cit r 3 (алерген мандарину) та Pru p 3 (алерген персика), що може провокувати перехресні реакції.
Апельсини можуть становити загрозу для людей, які реагують на пилок берези (алерген Bet v 6) та пилок злаків через наявність аналогічних протеїнів. Подібні сполуки широко поширені в природі – вони виявлені у яблуках, грушах, хурмі, моркві, кабачках та інших рослинах. Перехресні реакції у людей із алергією на апельсини відзначалися також на білки арахісу.
Також можлива алергія на пилок апельсинового дерева. В нашій країні немає промислового виробництва цих цитрусових, але інколи їх намагаються вирощувати з декоративними цілями в домашніх умовах.
Покази до призначення
Аналіз показаний за появи симптомів алергії після вживання апельсинів:
- висипки і сверблячки на шкірі;
- набряклості обличчя та шиї (набряк Квінке);
- опухання губ або язика;
- свербежу або печіння в ротовій порожнині;
- нудоти та блювання;
- болю в животі;
- діареї;
- задишки (бронхоспазму);
- анафілактичного шоку.
Призначає аналіз алерголог, іноді виписати направлення може терапевт, педіатр, дерматолог або інші вузькопрофільні фахівці.
Значення результатів
У пацієнтів, які не мають алергії на апельсини, рівень антитіл IgE становитиме від 0 до 0,35 IU/ml (МО/мл). Концентрація в 0,36-0,5 МО/мл (дуже низький рівень антитіл) можлива за безсимптомного перебігу алергії або у пацієнтів, які давно не контактували з алергеном. При показниках 0,51-1,0 МО/мл (низький рівень антитіл IgE) у людини можливі прояви алергічної реакції.
Пацієнти із середнім рівнем антитіл IgE до алергенів апельсина (1,1-5,0 МО/мл) майже завжди відчувають симптоми алергії після контакту з плодом. У людини з високим (5,1-25 МО/мл), дуже високим (25,1-75 МО/мл) і виключно високим рівнем антитіл (понад 75 МО/мл) зростає ризик важких реакцій за вживання апельсинів, соку або будь-якої продукції із ними.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал для дослідження: венозна кров
Метод дослідження: ІФА – імуноферментний аналіз.
Термін проведення: 2 робочі дні.