Антитіла IgE до алергенів арахісу
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів арахісу – аналіз, який використовується для діагностики у людей алергії на цей дуже поширений продукт харчування. Хоча арахіс часто називають "земляним горіхом", насправді це представник сімейства бобових, а не горіх.
Компоненти арахісу, насамперед олію з його насіння, дуже широко використовують у харчовій промисловості. Його можна виявити в будь-яких солодощах, консервованій продукції та стравах азіатської кухні, а смажене насіння арахісу – дуже поширена закуска.
Арахіс часто асоціюється зі словом алерген, і таке порівняння цілком виправдане. В арахісі міститься не менше 18 потенційно алергенних білків. Приступи алергії, спричинені ними, виявляються тяжкими симптомами, аж до анафілактичного шоку. Тому люди з сильною алергією на арахіс часто змушені носити із собою шприц із епінефрином, який необхідний при загрозливих для життя нападах.
Алергія на арахіс проявляється у дитячому віці, але приблизно кожна п'ята дитина позбавляється її з віком. У групі ризику знаходяться люди, яким діагностована алергія до інших речовин, діти з атопічним дерматитом, пацієнти, які мають близьких родичів-алергіків. Найчастіше реакцію викликають такі алергени арахісу:
- rAra h 1 – стійкий до нагрівання, зберігає алергенні властивості після термічної обробки;
- rAra h 2 – основний алерген арахісу, відповідальний за 9 випадків алергії з 10, не розпадається при нагріванні;
- rAra h 3 – стійкий до нагрівання, може спричинити реакцію у людей з алергією на насіння гірчиці (алерген Sin a 2);
- rAra h 8/PR-10 – рідше провокує сильні напади, потенційно небезпечний для людей з алергією на сою, вишню, пилок берези;
- rAra h 9 LTP – не руйнується за нагріванні, може викликати напад у пацієнтів, які реагують на лісовий та волоський горіхи, салат, гранат.
У більшості продуктів термічна обробка руйнує білки-алергени, але арахіс є винятком – за обсмажування його алергенні властивості лише посилюються.
Під час алергічної реакції організм людини виробляє спеціальні антитіла IgE, яких немає в організмі здорової людини. До кожного алергену виробляються специфічні антитіла, виявивши які, можна стверджувати про наявність алергії до тієї чи іншої речовини.
Покази до призначення
Аналіз призначають у разі розвитку симптомів алергії після вживання продукції навіть із незначним вмістом арахісу. Найбільш відомий людям прояв алергії на арахіс – набряк обличчя та шиї (ангіоневротичний набряк, набряк Квінке), задишка та утруднене дихання (симптоми бронхоспазму).
Також пацієнт може скаржитися на розлади травлення: біль у животі, сильне блювання або діарею. Не виключені шкірні прояви (свербіж, висипання, кропив'янка) або алергічний нежить.
Дослідження призначає лікар-алерголог.
Значення результатів
Якщо у бланку результатів вказано значення від 0 до 0,35 МО/мл (IU/ml) – алергії на арахіс у пацієнта немає (рівень антитіл клінічно несуттєвий), напад спровоковано іншим алергеном. Вищі показники вказують на наявність алергії – чим більше антитіл, тим вища ймовірність тяжкої алергічної реакції. Виділяють такі діапазони значень:
- 0,36 – 0,5 IU/ml – дуже низький рівень антитіл IgE до алергенів арахісу;
- 0,51 – 1,0 IU/ml – низький рівень;
- 1,1 – 5,0 IU/ml – середній рівень;
- 5,1 – 25,0 IU/ml – високий рівень;
- 25,1 – 75,0 IU/ml – дуже високий рівень;
- більше 75 IU/ml – виключно високий рівень.
Результат аналізу повинен інтерпретувати лише фахівець-алерголог, тому що низький рівень антитіл можливий за тривалого обмеження людини від контакту з арахісом.
Підготовка до обстеження: можна здавати без підготовки.
Матеріал для дослідження: кров із вени.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.