Антитіла IgE до алергенів бананів

Код: 8008

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

280,00 грн

Опис аналізу:

Антитіла IgE до алергенів бананів – лабораторне дослідження, розроблене для діагностики алергії на банан.

Банан – це один із найпопулярніших у світі фруктів та важлива сільськогосподарська культура. Більше, ніж бананів на планеті вирощується тільки кукурудзи, рису і пшениці. І хоча плантацій банана в Україні немає, на полицях супермаркетів їх анітрохи не менше від вітчизняних яблук чи груш.

Алергія на банани зустрічається рідко, спровокувати її може вживання свіжих чи сушених плодів, соків, сиропів, йогуртів чи морозива з банановим наповнювачем, лікерів. Компоненти банана можуть бути в деяких ліках (сиропи від застуди для дітей) та косметичній продукції (гігієнічна помада, бальзами).

На даний момент виявлено низку алергенів банана:

  • Mus a 1 – основний алерген банана, що викликає переважно легкі реакції;
  • Mus a 2, Mus a 5 та Mus a 6 – алергія на них може виявитися дерматитом, порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, рідше – анафілаксією;
  • Mus a 3 – може спричинити тяжку реакцію, аж до анафілактичного шоку;
  • Mus a 4 – часто провокує шкірні прояви та розлади травлення.

Для Mus a 1 характерна нестійкість – він легко руйнується під час нагрівання (у процесі кулінарної обробки) чи у процесі травлення. Ось чому набір реакцій у чутливих до нього людей обмежується проявами області ротової порожнини (синдром оральної алергії). До цього алергену можуть бути чутливі люди з алергією на баштанні (диню та кавун), цитрусові (апельсин), пилок рослин (насамперед, берези, злаків та полину).

Люди з реакцією на алергени Mus a 2, Mus a 5 та Mus a 6 можуть проявити реакцію на вироби з латексу (його рослинне джерело, гевея, має набір схожих білків-алергенів). Цей різновид алергії часто називають латексно-банановою, вона може супроводжуватися чутливістю до авокадо, манго, ряду горіхів та ківі.

Mus a 3 та Mus a 4 відрізняються стійкістю до високих температур або кислот шлункового соку, тому можуть провокувати досить тяжкі реакції. Аналогічні їм білки зустрічаються в плодах багатьох культурних рослин: полуниці, малині, яблуках, грушах, абрикосах, персиках, вишнях, сливах, винограді та ін.

Для старту алергічної реакції досить з'їсти зовсім невелику кількість банана, а деяким пацієнтам досить просто торкнутися його.

Покази до призначення

Аналіз призначають за появи симптомів алергії після контакту (вживання або навіть дотику) з бананами:

  • синдрому оральної алергії – набряк губ та язика, печіння або свербіж у роті;
  • розладів травлення – біль у животі, нудота, блювання, діарея;
  • шкірних проявів – кропив'янка, дерматити;
  • для важких реакцій характерна виражена набряклість (набряк Квінке), задишка (бронхоспазм) та анафілаксія.

Направлення на дослідження дає алерголог, також можливе призначення дерматологом, гастроентерологом або сімейним лікарем.

Значення результатів

Про наявність або відсутність алергії судять за кількістю особливих антитіл IgE, які організм людини з алергією виробляє за контакту з бананом. Якщо концентрація цих антитіл становить 0,35 IU/ml або менше – алергії на банани немає (клінічно несуттєвий рівень антитіл).

У людей, чутливих до алергенів банана виділяють кілька рівнів антитіл IgE:

  • 0,36-0,5 IU/ml – дуже низький рівень;
  • 0,51-1,0 IU/ml – низький рівень;
  • 1,1-5,0 IU/ml – середній рівень;
  • 5,1-25 IU/ml – високий рівень;
  • 25,1-75 IU/ml – дуже високий рівень;
  • більше 75 IU/ml – винятково високий рівень.

Чим більша кількість антитіл у крові людини – тим вірогідніша виражена алергічна реакція.

Підготовка до обстеження: можна здавати без підготовки.

Матеріал для дослідження: зразок венозної крові.

Метод дослідження: імуноферментний.

Термін проведення: 2 робочі дні.