Антитіла IgE до алергенів полуниці
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів полуниці – аналіз крові, призначений для діагностики алергії на полуницю. Ця смачна та корисна ягода має репутацію потужного алергену, хоча дані досліджень із цього питання суперечливі. Наприклад, деякі дослідження зазначають, що алергія на полуницю зустрічається ледве не в кожного десятого, тоді як інші вказують частоту на порядок меншу – 0,5-1%.
На цей час виявлено 3 алергени полуниці, що набагато менше, ніж, наприклад, у пшениці (півтора десятка харчових алергенів). Найчастіше реакцію гіперчутливості запускає алерген полуниці Fra a 1, набагато рідше реакцію провокують білки Fra a 3 та Fra a 4.
Fra a 1 структурно схожий з алергенами пилку берези – однією з основних причин весняних алергій. Тому приблизно у 30% людей з чутливістю до пилку берези виявлятимуться симптоми харчової алергії за вживання полуниці. Цей алерген за нагрівання руйнується, тому люди з чутливістю до нього можуть спокійно їсти полуницю, що пройшла термічну обробку.
Алерген Fra a 3, хоч і рідше провокує алергію, але є стійким до дії високих температур та ферментів нашої травної системи. Якщо чутливість до Fra a 1 проявляється симптомами оральної алергії, то Fra a 3 може викликати важчі харчові реакції.
Ще одна особливість Fra a 3 у тому, що він, можливо, провокує вироблення гістаміну – речовини, необхідної для перебігу алергічної реакції. Однак багато дослідників сумніваються, що продукти харчування можуть радикально впливати на вироблення гістаміну організмом. Цей аспект алергенності полуниці ще вивчається.
Алерген Fra a 4 – це білок із групи профілінів. Аналогічні білки є у багатьох рослин – персика, малини, абрикоса, ожини, яблук та вишні. В людини з алергією на полуницю можлива перехресна алергічна реакція після вживання цих фруктів.
В цілому фахівці сходяться на тому, що популярні рекомендації обмежувати вживання полуниці маленькими дітьми, матерями, що годують, або вагітними жінками швидше не виправдані, аніж корисні для організму.
Покази до призначення
Аналіз показаний пацієнтам, які мають симптоми харчової алергії після вживання полуниці. Найбільш поширені симптоми:
- висипання, свербіж та печіння шкіри;
- набряк губ, язика, горла;
- нежить, сльозотеча;
- нудота, здуття живота, блювання.
Тяжкі реакції на кшталт анафілаксії досить рідкісні.
Призначити аналіз крові на антитіла IgE до алергенів полуниці може як алерголог, так і будь-який лікар, до якого пацієнт звернувся зі шкірними, травними чи дихальними симптомами. Але інтерпретувати результати тесту та призначати лікування має лікар-алерголог.
Значення результатів
- За рівнем антитіл можна зрозуміти, чи є у людини алергія на полуницю. Він може бути:
- клінічно несуттєвим – ≤ 0,35 IU/ml;
- дуже низьким – 0,36 – 0,50 IU/m;
- низьким – 0,51 – 1,0 IU/ml;
- середнім – 1,1 – 5,0 IU/ml;
- високим – 5,1 – 25,0 IU/ml;
- дуже високим – 25,1 – 75,0 IU/ml;
- виключно високим -> 75 IU/ml.
Діагноз "алергія" ставиться, починаючи з дуже низького рівня антитіл. Не потребують лікування люди, у яких рівень антитіл IgE до алергенів полуниці клінічно несуттєвий. При цьому пацієнти з дуже низькою або низькою концентрацією IgE часто не відчувають жодних симптомів.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал дослідження: кров.
Метод дослідження: ІФА.
Термін проведення: 2 робочі дні.