Антитіла IgE до алергенів курки (перо)
Опис аналізу:
Антитіла IgE до алергенів курки (перо) – лабораторний аналіз, що дозволяє перевірити, чи є в людини алергія на куряче перо.
Організм алергіка гостро реагує на нешкідливі для більшості людей речовини. Як правило, це білки рослинного або тваринного походження, з якими наш організм контактує якщо не щодня, то дуже часто. Проникаючи в організм здорової людини, вони нейтралізуються імунною системою – це її рутинна функція. Але імунітет людини з алергією дуже бурхливо реагує на контакт з алергеном, викликаючи різноманітні симптоми – від просто неприємних до загрозливих для життя.
Розвиток алергічної реакції супроводжується активним виробленням спеціального класу антитіл – імуноглобулінів Е (IgE). До кожного алергену, чутливість до якого проявляє людина, виробляється специфічний імуноглобулін Е. Сучасна лабораторна діагностика дозволяє розрізняти IgE до окремих алергенів. Це дозволяє не тільки встановити факт наявності алергії, але й виявити речовину, яка її викликає (алерген).
Якщо умови виникнення алергічної реакції дозволяють припустити, яка саме речовина є алергеном, призначають аналіз на IgE до конкретного алергену. Якщо потенційну причину встановити складно, проводять комплексний аналіз – алергічну панель. З її допомогою перевіряють наявність антитіл до найпоширеніших алергенів.
Аналіз на антитіла IgE до курячого пера призначають пацієнтам, які виявляють симптоми алергії після контакту з пером цього поширеного свійського птаха. Реакцію гіперчутливості провокують не тільки білки пера, а й білкові сполуки слини, секрету шкірних залоз та відходів життєдіяльності курки. Вони потрапляють на пір’я та висихають на ньому, зберігаючи здатність викликати алергію при контакті з пером.
Алергію може викликати не тільки контакт із живим птахом, а й, наприклад, контакт із подушками, набитими курячим пір’ям.
Покази до призначення
Аналіз призначається алергологом за наявності у пацієнта можливих проявів алергії після контакту з пером курки:
- кон'юнктивіт – почервоніння та печіння в очах;
- нежить і чхання;
- свербіж – свербіти можуть очі, ніс або ділянки шкіри;
- першіння у горлі, кашель;
- хрипи у бронхах, напади задишки.
У деяких випадках аналіз може призначити фахівець широкого профілю: сімейний лікар, педіатр чи терапевт.
Значення результатів
Рівень антитіл IgE дозволяє приблизно оцінити, наскільки вираженою буде реакція на контакт з алергеном у конкретного пацієнта – чим вища концентрація антитіл, тим більший ризик алергії.
Якщо результат від 0 до 0,35 IU/ml – пацієнт, швидше за все, не має алергії на куряче перо. Така концентрація антитіл називається клінічно несуттєвою. При значеннях від 0,36 до 0,5 IU/ml відзначається дуже низький рівень антитіл – пацієнт має чутливість, але симптомів алергії не спостерігається.
Рівень 0,51 - 1 IU/ml (низький рівень антитіл) - це той діапазон, за якого стає можливою поява симптомів алергічної реакції. За середнього рівня антитіл (1,1 - 5 IU/ml) ознаки алергії спостерігаються майже у всіх пацієнтів.
Висока (5,1 - 25 IU/ml), дуже висока (25,1-75 IU/ml) і виключно висока концентрація антитіл (понад 75 IU/ml) вказують на небезпеку вираженої алергічної реакції.
Важливо відзначити, що дуже низькі концентрації антитіл не дають гарантії відсутності алергії – концентрація IgE у крові падає з часом, якщо пацієнт уникає контакту з алергеном. Низькі або дуже низькі рівні антитіл можуть говорити не про відсутність алергії, а про те, що пацієнт давно не контактував із алергенами пера курки.
Підготовка до обстеження: непотрібна.
Матеріал для дослідження: зразок крові із вени.
Метод дослідження: імуноферментний.
Термін проведення: 2 робочі дні.