Лептин (вказати вагу і зріст)
Опис аналізу:
Лептин - гормон, що виробляється жировими клітинами і бере участь в регуляції обміну речовин, енергетичного обміну і нейроендокринних процесів. У лабораторній діагностиці є маркером ожиріння і, як наслідок, вказує на високий ризик розвитку набутого цукрового діабету (II типу), ішемічної хвороби серця та вторинної аменореї.
Взаємодіючи з рецепторами в головному мозку, лептин стимулює вироблення медіаторів, що пригнічують почуття голоду, і пригнічує синтез медіаторів, що викликають апетит. Лептин здатний впливати на почуття задоволення від їжі, відчуття насичення і мотивацію до прийняття їжі. Таким впливом пояснюється друга назва лептину - «гормон голоду».
При генетично викликаному дефіциті лептину, людина відчуває постійне відчуття голоду, через який набирає зайві кілограми (спадковим фактором зумовлено приблизно 5% випадків ожиріння). Більшість випадків ожиріння пов'язані з несприйнятливістю лептину - гормону в організмі багато, але він не чинить свого впливу. Це можливо:
- через дефекти рецепторів в головному мозку;
- при проблемах проходження лептину через гематоенцефалічний бар'єр;
- в разі надмірного вироблення інгібіторів лептину.
Саме ожиріння є основним чинником, що сприяє розвитку цукрового діабету II типу. Надмірна кількість жиру сприяє постійному посиленому виробленню інсуліну (гіперінсулінемії), через яку рецептори в тканинах стають несприйнятливими до його впливу. Це порушує процес переробки глюкози, веде до гіперглікемії і розвитку цукрового діабету. Також ожиріння сприяє ішемічній хворобі серця і вторинній аменореї, а тому може застосовуватися в діагностиці їх причин.
Чим більше в організмі жиру - тим вища концентрація лептину, що відображає рівень енергетичних запасів організму. При схудненні рівень лептину знижується, що спричиняє зниження темпів обміну речовин, температури тіла і погіршення реакцій (внаслідок падіння концентрації тироксину). Також посилюється ліполіз (розщеплення жирів в організмі) і знижується рівень статевих гормонів.
Концентрація лептину в жіночому організмі вище, ніж в чоловічому, тому як його синтез стимулюється жіночими статевими гормонами (естрогеном) і пригнічується чоловічими (тестостероном). Рівень лептину схильний до щодобових коливань - максимуми припадають на ранок і вечір.
Покази до призначення
Аналіз може бути призначений ендокринологом, кардіологом, гастроентерологом, дієтологом або генетиком. Показом в ендокринології служить оцінка ризику розвитку діабету II типу, в кардіології - ішемічної хвороби серця, а в гінекології - порушень менструального циклу і безпліддя. Генетиком аналіз може бути призначений при підозрі на генетичні причини ожиріння.
Значення результатів
Нормальним результатом аналізу на лептин для чоловіків є показник в 2,05 - 5,89 нг/мл. Для жінок допустимі вищі показники - 3,63 - 11,09 нг/мл.
Підвищений рівень лептину спостерігається при переїданні, гіпотиреозі, стресах і хронічній нирковій недостатності. Зниження його концентрації - при недоїданні, фізичних перевантаженнях, тиреотоксикозі, пухлинах, нестачі сну і хронічних запальних захворюваннях.
Підготовка до обстеження: не потрібна.
Матеріал для дослідження: кров з вени.
Метод дослідження: ІХЛ.
Термін проведення: 5 робочих днів.