Панель №3 «Харчова»: Антитіла IgE до харчових алергенів: яєчний білок, яєчний жовток, коров'яче молоко, казеїн, пшеничне борошно, житнє борошно, соєві боби, кунжут, арахіс, фундук, мигдаль, яблуко, ківі, персик, помідор, морква, картопля, селера, тріска, краб, метод Western Blot
Опис аналізу:
Діагностика алергії. Панель №3 «Харчова»: антитіла IgE до харчових алергенів – комплексний аналіз, що дозволяє перевірити, наскільки чутливим є пацієнт до продуктів-алергенів. Хоча для проведення дослідження алергопанелі кров набирається один раз, лаборанти проводять не один, а цілий комплекс аналізів, перевіряючи реакцію на кожний алерген.
Лабораторний тест абсолютно безпечний для пацієнта і, на відміну від шкірних алергопроб, не несе ризику розвитку тяжкої алергічної реакції в ході дослідження.
У рамках панелі №3 «Харчова» перевіряють на алергію до:
- горіхів – лісового (фундуку), волоського, мигдалю, арахісу;
- яєць – окремо до білку та жовтку;
- молоко та його основного білку казеїну;
- м'яса крабів та тріски;
- овочів та фруктів – картоплі, моркви, томатів, селери, яблук, апельсинів;
- сої та кунжуту;
- житнього та пшеничного борошна.
Ці продукти є поширеними алергенами, хоча у частоті випадків можуть виявлятися регіональні особливості. Наприклад, у скандинавських країнах частіше відзначають алергію на м'ясо тріски, яке там особливо широко вживається в їжу.
За більш ніж 90% важких харчових алергічних реакцій пов’язані з вживання горіхів: фундуку, арахісу, волоських горіхів або мигдалю. Кожен із них містить цілий «букет» речовин, здатних спровокувати напад алергії. Так арахіс (технічно, це горіх, а біб) містить щонайменше 18 алергенних білків, а у волоських горіхах загрозу становлять гліцериди, що входять до складу олії, та білкові компоненти.
Також часто поширеною є алергія на коров'яче молоко. Найчастіше реакцію провокує білок казеїн, але у складі молока є й інші алергенні білкові компоненти, що містяться у сироватці: бичачий сироватковий альбумін, бета-лактоглобулін та альфа-лактольбумін.
Під алергією на яйця найчастіше мають на увазі реакцію на білок – найалергенніший компонент курячих яєць. Жовток яйця здатен викликати алергію через наявність білка вітеліну, але такі випадки спостерігаються значно рідше. Крім того, вітелін руйнується в процесі термічної кулінарної обробки.
Особливо важкі прояви, до анафілактичного шоку, характерні для морепродуктів. В рамках харчової панелі №3 перевіряється чутливість до м'яса краба та тріски. У крабовому м'ясі потужним алергеном є м'язовий білок тропоміозин, а у трісці є цілий комплекс потенційних білкових алергенів, адже цей цінний вид риби досить багатий білком.
Сильну алергічну реакцію здатні викликати і рослинні білки. Це можуть бути пататин, туберин і катепсин D, що містяться в картоплі, білки моркви, томатів, селери, кунжуту, яблук (виразність реакції може сильно залежати від ступеня зрілості та сорту) або апельсинів. Реакцію на ці овочі та фрукти відзначають частіше у людей, які страждають від «сінної лихоманки» (сезонного полінозу) – алергії на пилок берези, полину та бур'янів.
Соя, яку через велику кількість білка часто використовують в якості рослинного замінника риби і м'яса, з тієї ж причини часто викликає алергію, адже в її складі виявлено більше 20 алергенів білкової природи. Замикають комплекс найбільш потужних харчових алергенів пшеничне і житнє борошно, що містять глютен, чутливість до якого виявляє кожна сота людина.
Аналіз призначається пацієнтам, які мають симптоми, характерні для алергії. Важливо розуміти, що прояви харчової алергії дуже різноманітні і не завжди залежать від кількості алергену – реакцію може спричинити контакт навіть із його мізерними концентраціями. Наприклад, за алергії на тріску відзначалися реакції навіть у присутності її запаху або від вдихання пари/диму від риби, що готується. А за алергії на горіхи реакція можлива навіть після поцілунків з людьми, які за кілька годин до цього вживали їх у їжу.
Покази до призначення
Симптоми харчової алергії можуть бути дуже різноманітними:
- свербіж та пощипування в ротовій порожнині, горлі, на губах;
- набряклість губ, горла, гортані, язика, обличчя (ангіоневротичний набряк);
- анафілактичний шок;
- біль у животі, блювання, пронос;
- кропив'янка, дерматит, висипання;
- кашель, нежить, задишка.
Значення результатів
Наявність або відсутність алергічної реакції визначають за наявністю особливого класу IgE антитіл до кожного з алергенів, що входять в алергічну панель «Харчова». Концентрація IgE вимірюється в МОЕ/мл (IU/ml, міжнародні одиниці на мілілітр), а сила алергічної реакції, як правило, пов'язана з нею.
За показника до 0,34 IU/ml зазначається, що антитіл, як і реакції на алерген, у пацієнта немає. Значення в межах 0,35-0,69 IU/ml відповідають вкрай низькому рівню антитіл, за якого алергія не виявляється симптомами. Концентрація антитіл у 0,7-3,49 IU/ml характерна низького рівня антитіл, за якого пацієнти можуть відчувати ознаки алергії.
Показник від 3,5 до 17,49 IU/ml вказує на однозначну присутність антитіл до алергену – більшість людей із таким результатом відчувають симптоми алергії. Значення від 17,5 до 49,9 IU/ml вказують на високий рівень антитіл – за контакту з алергеном прояви алергії є неминучими.
Діапазон значень від 50 до 100 IU/ml відповідає дуже високому, а вище 100 IU/ml екстремально високому рівню антитіл. У пацієнтів із такими результатами сила реакції може мати небезпечний для життя характер.
Підготовка до обстеження: непотрібна.
Матеріал для дослідження: венозна кров.
Метод дослідження: імуноблотинг.
Термін проведення: 2 робочі дні.