Панель №3 «Харчова»: Антитіла IgE до харчових алергенів: яєчний білок, яєчний жовток, коров'яче молоко, казеїн, пшеничне борошно, житнє борошно, соєві боби, кунжут, арахіс, фундук, мигдаль, яблуко, ківі, персик, помідор, морква, картопля, селера, тріска, краб, метод Western Blot

Код: 7007

Час виконання: 2 роб.дн.

Ціна у Київ

1500,00 грн

Опис аналізу:

Діагностика алергії. Панель №3 «Харчова»: антитіла IgE до харчових алергенів – комплексний аналіз, що дозволяє перевірити, наскільки чутливим є пацієнт до продуктів-алергенів. Хоча для проведення дослідження алергопанелі кров набирається один раз, лаборанти проводять не один, а цілий комплекс аналізів, перевіряючи реакцію на кожний алерген.

Лабораторний тест абсолютно безпечний для пацієнта і, на відміну від шкірних алергопроб, не несе ризику розвитку тяжкої алергічної реакції в ході дослідження.

У рамках панелі №3 «Харчова» перевіряють на алергію до:

  • горіхів – лісового (фундуку), волоського, мигдалю, арахісу;
  • яєць – окремо до білку та жовтку;
  • молоко та його основного білку казеїну;
  • м'яса крабів та тріски;
  • овочів та фруктів – картоплі, моркви, томатів, селери, яблук, апельсинів;
  • сої та кунжуту;
  • житнього та пшеничного борошна.

Ці продукти є поширеними алергенами, хоча у частоті випадків можуть виявлятися регіональні особливості. Наприклад, у скандинавських країнах частіше відзначають алергію на м'ясо тріски, яке там особливо широко вживається в їжу.

За більш ніж 90% важких харчових алергічних реакцій пов’язані з вживання горіхів: фундуку, арахісу, волоських горіхів або мигдалю. Кожен із них містить цілий «букет» речовин, здатних спровокувати напад алергії. Так арахіс (технічно, це горіх, а біб) містить щонайменше 18 алергенних білків, а у волоських горіхах загрозу становлять гліцериди, що входять до складу олії, та білкові компоненти.

Також часто поширеною є алергія на коров'яче молоко. Найчастіше реакцію провокує білок казеїн, але у складі молока є й інші алергенні білкові компоненти, що містяться у сироватці: бичачий сироватковий альбумін, бета-лактоглобулін та альфа-лактольбумін.

Під алергією на яйця найчастіше мають на увазі реакцію на білок – найалергенніший компонент курячих яєць. Жовток яйця здатен викликати алергію через наявність білка вітеліну, але такі випадки спостерігаються значно рідше. Крім того, вітелін руйнується в процесі термічної кулінарної обробки.

Особливо важкі прояви, до анафілактичного шоку, характерні для морепродуктів. В рамках харчової панелі №3 перевіряється чутливість до м'яса краба та тріски. У крабовому м'ясі потужним алергеном є м'язовий білок тропоміозин, а у трісці є цілий комплекс потенційних білкових алергенів, адже цей цінний вид риби досить багатий білком.

Сильну алергічну реакцію здатні викликати і рослинні білки. Це можуть бути пататин, туберин і катепсин D, що містяться в картоплі, білки моркви, томатів, селери, кунжуту, яблук (виразність реакції може сильно залежати від ступеня зрілості та сорту) або апельсинів. Реакцію на ці овочі та фрукти відзначають частіше у людей, які страждають від «сінної лихоманки» (сезонного полінозу) – алергії на пилок берези, полину та бур'янів.

Соя, яку через велику кількість білка часто використовують в якості рослинного замінника риби і м'яса, з тієї ж причини часто викликає алергію, адже в її складі виявлено більше 20 алергенів білкової природи. Замикають комплекс найбільш потужних харчових алергенів пшеничне і житнє борошно, що містять глютен, чутливість до якого виявляє кожна сота людина.

Аналіз призначається пацієнтам, які мають симптоми, характерні для алергії. Важливо розуміти, що прояви харчової алергії дуже різноманітні і не завжди залежать від кількості алергену – реакцію може спричинити контакт навіть із його мізерними концентраціями. Наприклад, за алергії на тріску відзначалися реакції навіть у присутності її запаху або від вдихання пари/диму від риби, що готується. А за алергії на горіхи реакція можлива навіть після поцілунків з людьми, які за кілька годин до цього вживали їх у їжу.

Покази до призначення

Симптоми харчової алергії можуть бути дуже різноманітними:

  • свербіж та пощипування в ротовій порожнині, горлі, на губах;
  • набряклість губ, горла, гортані, язика, обличчя (ангіоневротичний набряк);
  • анафілактичний шок;
  • біль у животі, блювання, пронос;
  • кропив'янка, дерматит, висипання;
  • кашель, нежить, задишка.

Значення результатів

Наявність або відсутність алергічної реакції визначають за наявністю особливого класу IgE антитіл до кожного з алергенів, що входять в алергічну панель «Харчова». Концентрація IgE вимірюється в МОЕ/мл (IU/ml, міжнародні одиниці на мілілітр), а сила алергічної реакції, як правило, пов'язана з нею.

За показника до 0,34 IU/ml зазначається, що антитіл, як і реакції на алерген, у пацієнта немає. Значення в межах 0,35-0,69 IU/ml відповідають вкрай низькому рівню антитіл, за якого алергія не виявляється симптомами. Концентрація антитіл у 0,7-3,49 IU/ml характерна низького рівня антитіл, за якого пацієнти можуть відчувати ознаки алергії.

Показник від 3,5 до 17,49 IU/ml вказує на однозначну присутність антитіл до алергену – більшість людей із таким результатом відчувають симптоми алергії. Значення від 17,5 до 49,9 IU/ml вказують на високий рівень антитіл – за контакту з алергеном прояви алергії є неминучими.

Діапазон значень від 50 до 100 IU/ml відповідає дуже високому, а вище 100 IU/ml екстремально високому рівню антитіл. У пацієнтів із такими результатами сила реакції може мати небезпечний для життя характер.

Підготовка до обстеження: непотрібна.

Матеріал для дослідження: венозна кров.

Метод дослідження: імуноблотинг.

Термін проведення: 2 робочі дні.