Організм VS молоко. Непереносимість лактози - причини, симптоми, аналізи

22 жовт. 2020 р.

Організм VS молоко. Непереносимість лактози - причини, симптоми, аналізи

Ви випили склянку молока й вас занудило? Якщо цей випадок був одиничним ніяких поспішних висновків робити не варто. Але якщо нудота та дискомфорт в животі виникають кожного разу, коли ви п'єте молоко або їсте молочні продукти існує ймовірність, що у вас лактозна непереносимість. Звідки вона береться, яких типів буває, якими аналізами діагностується та як з нею жити читайте в нашій статті.

Лактоза це молочний цукор, особливий вуглевод, який міститься в молоці всіх ссавців і в жіночому грудному молоці. Лактоза дисахарид, тобто складається з двох простих цукрів глюкози та галактози. Щоб правильно засвоїтися в організмі, лактоза повинна бути розщеплена на ці два простих цукри. Розщепленням «займається» фермент під назвою лактаза, який в нормі виробляється в тонкій кишці.

Висока активність лактази неможлива без наявності зрілих, функціонально активних клітин кишечника ентероцитів. А якщо лактази виробляється мало лактоза не розщеплюється до кінця, подорожуючи по кишечнику в неперетравленому вигляді та викликаючи дискомфортні відчуття. Ось цей стан і називається лактазною недостатністю або лактозною непереносимістю (ЛН).

Найбільш часто ЛН зустрічається серед жителів країн Африки та Азії (60-80% людей). Американці страждають нею приблизно в 45% випадків. А ось серед жителів Європи, включно з Україною, ЛН поширена не так широко лише серед 5-18% населення, в залежності від регіону.

Якою буває лактозна непереносимість?

Непереносимість лактози ділиться на два типи:

  1. Первинна, найбільш поширена. У свою чергу вона поділяється на:
  • вроджену (генетично обумовлену, сімейну);
  • транзиторну (зустрічається у недоношених дітей);
  • ЛН дорослого типу.

Виявляється з віком. У грудному віці організм виробляє достатньо лактази та добре засвоює молоко, але в процесі дорослішання та появи в раціоні інших продуктів рівень лактази поступово знижується. Іноді він падає до найнижчих позначок це і є первинна ЛН.

  1. Вторинна, яка трапляється рідше. ЛН цього типу може розвинутися в результаті безлічі причин:
  • операції на тонкій кишці;
  • целіакії, коли ворсинки кишечника піддаються атрофічним змінам;
  • хвороб Крона та Уіппла,
  • різних кишкових інфекцій (вірусних, бактеріальних, паразитарних);
  • алергії гастроінтестинальної форми;
  • медикаментозних уражень слизової кишечника, коли зростання патогенної мікрофлори надлишково активізується (синдром надлишкового бактеріального зростання).

Вторинна НЛ може бути тимчасовою коли проходить захворювання, що викликало її, та відновлюються ентероцити, переносимість лактози цілком може відновитися.

Непереносимість лактози у немовлят

Більшість людей народжуються з нормальною функцією засвоєння лактози, проте бувають і сумні винятки. Вроджена ЛН може бути пов'язана з генетичними дефектами, також вона зустрічається у недоношених дітей їхні «незрілі» ентероцита нездатні справлятися з лактозою.

Якщо немовля погано себе почуває від материнського молока, необхідно негайно вжити заходів, адже непереносимість лактози може загрожувати життю малюка. До речі, з досить високою ймовірністю визначити лактозною непереносимість у немовлят можна використовуючи так зване «правило трьох», де:

  • з перших трьох тижнів життя малюка мучать кишкові кольки;
  • напади цих кольок тривають близько трьох годин в день.

Але, зрозуміло, найкращим рішенням у даній ситуації буде не підрахунок часу, поки малюк мучиться від кольок, а здача відповідного аналізу.

Симптоми непереносимості лактози

Зазвичай НЛ дає про себе знати в інтервалі від 30 хвилин до 2 годин з моменту вживання умовної «склянки молока» (це може бути не тільки молоко, але і морозиво, сир та інші молочні продукти). Виявляється дефіцит лактази:

  • здуттям живота
  • болісними спазмами або ниючим болем в шлунку;
  • підвищеним газоутворенням;
  • нудотою (при яскраво вираженої ЛН може бути навіть блювота);
  • діареєю.

Звичайно, аналогічна симптоматика може бути викликана іншими причинами наприклад, деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози тощо. Тому для повної впевненості, що «революція» в животі не пов'язана з іншими хворобами або просто з несвіжими продуктами, варто пройти обстеження на ЛН.

Аналіз на лактозну непереносимість

Дослідження на ЛН відноситься до групи генетичних досліджень, оскільки тут аналізується певний генетичний маркер (ген МСМ6), пов'язаний саме з непереносимістю лактози.

У всеукраїнській мережі лабораторій МедЛаб таке дослідження називається Генетика метаболізму лактози та проводиться методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).

Результат молекулярно-генетичного аналізу визначення генотипу МСМ6, тобто комбінації алелей С і Т:

  • С/С абсолютна непереносимість лактози;
  • С/Т варіабельний рівень лактазної активності з високим ризиком розвитку вторинної ЛН;
  • Т/Т нормальна переносимість лактози.

Чим небезпечна лактозна непереносимість?

ЛН може стати причиною двох патологічних синдромів:

  • мальабсорбції, коли поживні речовини з їжі всмоктуються в тонкому кишечнику не в повному обсязі;
  • мальдигестії, коли їжа не перетравлюється повноцінно, що не тільки позбавляє організм необхідних поживних речовин, але ще й викликає розлади обміну речовин (білків, жирів і вуглеводів), провокує втрату цінних мікроелементів і порушує метаболізм вітамінів.

Як жити з ЛН?

Головна умова комфортного «співіснування» з цим діагнозом ретельний підбір раціону харчування. Лактоза міститься не тільки в коров'ячому / козячому молоці, морозиві, йогуртах, вершковому маслі, сирах. Молоко, а відповідно і молочний цукор, входить також до складу кондитерських виробів, ковбаси, сосисок, супів швидкого приготування та багатьох інших продуктів. Тому не виключено, що доведеться відмовитися і від них але орієнтуватися тут потрібно виключно за власним самопочуттям і реакції організму на ці продукти.

Якщо ж відмовлятися від «молочки» не хочеться, можна проконсультуватися з лікарем, який призначить прийом ферментів, що допомагають перетравлювати лактозу, а також деяких про- і пребіотиків. Ці засоби не завжди здатні повністю вирішити проблему ЛН, але цілком можуть зменшити «конфлікт» організму з молочним цукром.

У випадках, коли організм категорично відмовляється сприймати молочні продукти, навіть незважаючи на допомогу ззовні, необхідно подумати про те, як забезпечити його достатньою кількістю кальцію. Особливо важливою ця задача є для жінок в період менопаузи, а також для вагітних, підлітків і дітей.

Отже, кальцій міститься в:

  • горіхах і насінні: мигдалі, фундуку, волоських горіхах, арахісі, кунжуті, гарбузовому та соняшниковому насінні;
  • капусті і зелені: брокколі, листовий капусті, шпинаті, селері, зелені ріпи;
  • рибі: сардинах, тунці, лососі (до речі, консерви з цих риб містять практично ту ж кількість кальцію, що і свіжа риба);
  • соєвих продуктах: соєвому молоці, сирі тофу, соєвих бобах;
  • куразі та родзинках.

Також не забувайте приймати добавки, що містять кальцій. Причому бажано, щоб кальцій в них був представлений не у вигляді карбонату, а у вигляді інших солей наприклад гідроксиапатиту або цитрату, які засвоюються краще, ніж карбонат кальцію.

ВАЖЛИВО! Для правильного засвоєння кальцію необхідний вітамін D3. Його теж можна приймати у вигляді добавок, але перед цим обов'язково треба здати аналіз на визначення рівня вітаміну D3 в організмі, оскільки його надлишок не менше шкідливий, ніж дефіцит. Також варто включити до раціону продукти з підвищеним вмістом вітаміну D3 соєве молоко, яєчні жовтки, печінку, жирну рибу.