Організм VS молоко. Непереносимість лактози - причини, симптоми, аналізи
22 жовт. 2020 р.
Ви випили склянку молока й вас занудило? Якщо цей випадок був одиничним – ніяких поспішних висновків робити не варто. Але якщо нудота та дискомфорт в животі виникають кожного разу, коли ви п'єте молоко або їсте молочні продукти – існує ймовірність, що у вас лактозна непереносимість. Звідки вона береться, яких типів буває, якими аналізами діагностується та як з нею жити – читайте в нашій статті.
Лактоза – це молочний цукор, особливий вуглевод, який міститься в молоці всіх ссавців і в жіночому грудному молоці. Лактоза – дисахарид, тобто складається з двох простих цукрів – глюкози та галактози. Щоб правильно засвоїтися в організмі, лактоза повинна бути розщеплена на ці два простих цукри. Розщепленням «займається» фермент під назвою лактаза, який в нормі виробляється в тонкій кишці.
Висока активність лактази неможлива без наявності зрілих, функціонально активних клітин кишечника – ентероцитів. А якщо лактази виробляється мало – лактоза не розщеплюється до кінця, подорожуючи по кишечнику в неперетравленому вигляді та викликаючи дискомфортні відчуття. Ось цей стан і називається лактазною недостатністю або лактозною непереносимістю (ЛН).
Найбільш часто ЛН зустрічається серед жителів країн Африки та Азії (60-80% людей). Американці страждають нею приблизно в 45% випадків. А ось серед жителів Європи, включно з Україною, ЛН поширена не так широко – лише серед 5-18% населення, в залежності від регіону.
Якою буває лактозна непереносимість?
Непереносимість лактози ділиться на два типи:
- Первинна, найбільш поширена. У свою чергу вона поділяється на:
- вроджену (генетично обумовлену, сімейну);
- транзиторну (зустрічається у недоношених дітей);
- ЛН дорослого типу.
Виявляється з віком. У грудному віці організм виробляє достатньо лактази та добре засвоює молоко, але в процесі дорослішання та появи в раціоні інших продуктів рівень лактази поступово знижується. Іноді він падає до найнижчих позначок – це і є первинна ЛН.
- Вторинна, яка трапляється рідше. ЛН цього типу може розвинутися в результаті безлічі причин:
- операції на тонкій кишці;
- целіакії, коли ворсинки кишечника піддаються атрофічним змінам;
- хвороб Крона та Уіппла,
- різних кишкових інфекцій (вірусних, бактеріальних, паразитарних);
- алергії гастроінтестинальної форми;
- медикаментозних уражень слизової кишечника, коли зростання патогенної мікрофлори надлишково активізується (синдром надлишкового бактеріального зростання).
Вторинна НЛ може бути тимчасовою – коли проходить захворювання, що викликало її, та відновлюються ентероцити, переносимість лактози цілком може відновитися.
Непереносимість лактози у немовлят
Більшість людей народжуються з нормальною функцією засвоєння лактози, проте бувають і сумні винятки. Вроджена ЛН може бути пов'язана з генетичними дефектами, також вона зустрічається у недоношених дітей – їхні «незрілі» ентероцита нездатні справлятися з лактозою.
Якщо немовля погано себе почуває від материнського молока, необхідно негайно вжити заходів, адже непереносимість лактози може загрожувати життю малюка. До речі, з досить високою ймовірністю визначити лактозною непереносимість у немовлят можна використовуючи так зване «правило трьох», де:
- з перших трьох тижнів життя малюка мучать кишкові кольки;
- напади цих кольок тривають близько трьох годин в день.
Але, зрозуміло, найкращим рішенням у даній ситуації буде не підрахунок часу, поки малюк мучиться від кольок, а здача відповідного аналізу.
Симптоми непереносимості лактози
Зазвичай НЛ дає про себе знати в інтервалі від 30 хвилин до 2 годин з моменту вживання умовної «склянки молока» (це може бути не тільки молоко, але і морозиво, сир та інші молочні продукти). Виявляється дефіцит лактази:
- здуттям живота
- болісними спазмами або ниючим болем в шлунку;
- підвищеним газоутворенням;
- нудотою (при яскраво вираженої ЛН може бути навіть блювота);
- діареєю.
Звичайно, аналогічна симптоматика може бути викликана іншими причинами – наприклад, деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози тощо. Тому для повної впевненості, що «революція» в животі не пов'язана з іншими хворобами або просто з несвіжими продуктами, варто пройти обстеження на ЛН.
Аналіз на лактозну непереносимість
Дослідження на ЛН відноситься до групи генетичних досліджень, оскільки тут аналізується певний генетичний маркер (ген МСМ6), пов'язаний саме з непереносимістю лактози.
У всеукраїнській мережі лабораторій МедЛаб таке дослідження називається Генетика метаболізму лактози та проводиться методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).
Результат молекулярно-генетичного аналізу – визначення генотипу МСМ6, тобто комбінації алелей С і Т:
- С/С – абсолютна непереносимість лактози;
- С/Т – варіабельний рівень лактазної активності з високим ризиком розвитку вторинної ЛН;
- Т/Т – нормальна переносимість лактози.
Чим небезпечна лактозна непереносимість?
ЛН може стати причиною двох патологічних синдромів:
- мальабсорбції, коли поживні речовини з їжі всмоктуються в тонкому кишечнику не в повному обсязі;
- мальдигестії, коли їжа не перетравлюється повноцінно, що не тільки позбавляє організм необхідних поживних речовин, але ще й викликає розлади обміну речовин (білків, жирів і вуглеводів), провокує втрату цінних мікроелементів і порушує метаболізм вітамінів.
Як жити з ЛН?
Головна умова комфортного «співіснування» з цим діагнозом – ретельний підбір раціону харчування. Лактоза міститься не тільки в коров'ячому / козячому молоці, морозиві, йогуртах, вершковому маслі, сирах. Молоко, а відповідно і молочний цукор, входить також до складу кондитерських виробів, ковбаси, сосисок, супів швидкого приготування та багатьох інших продуктів. Тому не виключено, що доведеться відмовитися і від них – але орієнтуватися тут потрібно виключно за власним самопочуттям і реакції організму на ці продукти.
Якщо ж відмовлятися від «молочки» не хочеться, можна проконсультуватися з лікарем, який призначить прийом ферментів, що допомагають перетравлювати лактозу, а також деяких про- і пребіотиків. Ці засоби не завжди здатні повністю вирішити проблему ЛН, але цілком можуть зменшити «конфлікт» організму з молочним цукром.
У випадках, коли організм категорично відмовляється сприймати молочні продукти, навіть незважаючи на допомогу ззовні, необхідно подумати про те, як забезпечити його достатньою кількістю кальцію. Особливо важливою ця задача є для жінок в період менопаузи, а також для вагітних, підлітків і дітей.
Отже, кальцій міститься в:
- горіхах і насінні: мигдалі, фундуку, волоських горіхах, арахісі, кунжуті, гарбузовому та соняшниковому насінні;
- капусті і зелені: брокколі, листовий капусті, шпинаті, селері, зелені ріпи;
- рибі: сардинах, тунці, лососі (до речі, консерви з цих риб містять практично ту ж кількість кальцію, що і свіжа риба);
- соєвих продуктах: соєвому молоці, сирі тофу, соєвих бобах;
- куразі та родзинках.
Також не забувайте приймати добавки, що містять кальцій. Причому бажано, щоб кальцій в них був представлений не у вигляді карбонату, а у вигляді інших солей – наприклад гідроксиапатиту або цитрату, які засвоюються краще, ніж карбонат кальцію.
ВАЖЛИВО! Для правильного засвоєння кальцію необхідний вітамін D3. Його теж можна приймати у вигляді добавок, але перед цим обов'язково треба здати аналіз на визначення рівня вітаміну D3 в організмі, оскільки його надлишок не менше шкідливий, ніж дефіцит. Також варто включити до раціону продукти з підвищеним вмістом вітаміну D3 – соєве молоко, яєчні жовтки, печінку, жирну рибу.