Тахікардія

18 бер. 2021 р.

Тахікардія

Тахікардія – як уповільнити «прискорене» серце? Причини, симптоми, аналізи

Що таке тахікардія? Це різновид серцевої аритмії, для якої є характерним підвищений серцевий ритм (від 90 ударів на хвилину). На сьогоднішній день саме тахікардія впевнено займає одне з перших місць по поширеності серед порушень ритму серцевих скорочень.

Види тахікардії

Тахікардія як така ділиться на дві групи:

  • фізіологічна, яка не вважається патологією і може бути наслідком фізичних навантажень, а також зустрічається у дітей-дошкільників, а потім і у підлітків у період зміни гормонального фону. Крім того, цю «безпечну» тахікардію можуть викликати і деякі зовнішні фактори на додаток до фізичних навантажень – стреси, емоційне збудження, спека, кава, алкоголь, деякі ліки, різкі зміни положення тіла тощо. В усіх цих випадках у кров викидається певна кількість адреналіну, що і служить «спусковим механізмом» для почастішання скорочень серця;
  • патологічна тахікардія – це вже захворювання, причому воно може бути пов'язане не обов'язково з серцево-судинної, а й з іншими системами організму. Така тахікардія при несвоєчасному виявленні призводить до різних органічних патологій, у тому числі й тих, що стосуються серцево-судинної системи – інфарктів, інсультів.

Патологічна форма захворювання теж ділиться на види залежно від частин серця, які «прискорюють» його роботу – передсердь (передсердна тахікардія) та шлуночків (шлуночкова тахікардія). Підвид шлуночкової тахікардії – синусова тахікардія.

Тахікардія – причини

Лікування тахікардії безпосередньо залежить від причини, по якій вона розвинулася. Як ми вже сказали, це захворювання може бути пов'язано не з серцево-судинною системою. Іноді причина розвитку тахікардії ховається у порушеннях роботи головного мозку та/або вегетативної нервової системи (у цих випадках характер тахікардії описується як неврогенний).

Також вона може виникнути на тлі лихоманки, яка розвивається при інфекційно-запальних процесах (пневмонія, ангіна та ін.).

Нерідко тахікардія виникає як наслідок захворювання щитовидної залози – тиреотоксикозу, при якому гормони щитовидної залози виробляються у надлишковій кількості. Іноді причиною розвитку тахікардії може стати і феохромоцитома – гормонально активна пухлина, що вражає нирки або наднирники.

Але, зрозуміло, значно частіше тахікардія виникає як «супровід» хвороб серцево-судинної системи, таких як артеріальна гіпертензія, інфаркт міокарда, кардіосклероз, ревматичний або вроджений порок серця тощо.

Тахікардія – симптоми

Основні симптоми тахікардії такі:

  • почастішання пульсу (90 чи більше ударів на хвилину);
  • почастішання серцебиття (шлуночкова тахікардія);

ВАЖЛИВО! Частота серцевих скорочень (ЧСС) і пульс у нормі повинні збігатися за кількістю ударів на хвилину. ЧСС – це кількість серцевих скорочень на хвилину, а пульс – кількість розширень артерії за цей же час, у моменти «викидів» крові серцем. При тахікардії та інших серцевих захворюваннях показники ЧСС і пульсу можуть відрізнятися.

  • зниження артеріального тиску;
  • відчуття тяжкості в грудях, аж до задухи;
  • задишка, іноді навіть при незначних фізичних навантаженнях або у стані спокою;
  • вологість шкіри;
  • перебої і «провали» у роботі серця;
  • запаморочення, темрява в очах, переднепритомний стан (іноді й непритомність, пов'язана з порушенням мозкового кровообігу);
  • болі в області серця – цей симптом є характерним для тахікардії на тлі вегето-судинної дистонії (ВСД) і деяких інших патологічних станів.

Якщо ви виявили у себе один або більше з перерахованих симптомів і підозрюєте, що у вас тахікардія – що робити в першу чергу? Зрозуміло – звернутися до кардіолога, який направить вас на певні обстеження та аналізи, а потім призначить лікування. Необхідні аналізи можна здати і заздалегідь, щоб прийти до лікаря з уже готовими результатами.

Тахікардія – які аналізи здати?

Серед лабораторних досліджень, необхідних для правильної діагностики та максимально ефективного лікування тахікардії, у першу чергу варто згадати такі:

Крім того, для діагностики тахікардії кардіолог призначає і деякі інші обстеження, які не є лабораторними: електрокардіографію (у тому числі добовий моніторинг ЕКГ по Холтеру), ехокардіографію та ін.

Якщо «зловити» захворювання на ранніх стадіях і максимально точно встановити причину його розвитку – тахікардію можна вилікувати повністю. Тому ні в якому разі не ставтеся байдуже до будь-яких тривожних симптомів, пов'язаних із серцевим ритмом, адже в іншому випадку захворювання буде прогресувати, небезпека зростатиме, а лікування в підсумку буде набагато довшим і дорожчим.

Повноцінне лікування тахікардії – це не тільки прийом лікарських препаратів, але й перегляд власного способу життя і раціону харчування. Намагайтеся підтримувати нормальну фізичну активність (але без перевтоми), спати не менше 7–8 годин на добу, скоротити вживання тваринних жирів, рафінованого цукру, кофеїну, алкоголю. Ідеальна основа харчування при тахікардії та інших серцевих проблемах – молочно-рослинна. За призначенням лікаря можна пити полівітамінно-мінеральні добавки з калієм і магнієм, або ж приймати ці елементи окремо.